Hiányoznak a nyári sportok? Egy rövid repülőúttal segíthet ezen!

Igazi napimádó, és már most érzi, hogy D-vitamin utánpótlásra lenne szüksége, pedig hol van még a tél? Szívesen úszna még egy utolsót a Földközi-tengerben idén? Máltán megteheti. Most tértünk haza, a hajformázónk még a tengervíz, a bőrünk napbarnított, és átmozgattuk jól magunkat tengeri és szárazföldi outdoor programokkal is. Egy hosszú hétvége elég ahhoz, hogy utánunk csinálja!

Itthon már csak az őszi levelekben gyönyörködve túrázhatunk, ha valami outdoor programra vágyunk, de Máltán még javában tart a nyár. Pár nap alatt feltölthetjük a D-vitamin készleteinket a mediterrán napsütésben, és még egyszer utoljára az évben hódolhatunk a tengeri sportok iránti szenvedélyeinknek is. Mutatjuk, hogy mit ne hagyjon ki, ha a közelgő hosszú hétvégék egyikét Máltán tölti.

Kajakozzon lélegzetelállító mészkősziklák mentén

A Blue Grotto (Kék Barlang) Málta egyik legszebb látványossága. Fentről egy kilátópontról gyönyörködhetünk benne, de szervezett túra keretében be is csónakázhatunk a barlangba. A húsz perces, csoportos hajókázás ára nyolc euró. A Blue Grotto nem az egyetlen barlang, amit a tengerpart magas mészkőfalába vájt a tenger, számos kisebb barlangot is láthatunk a minikirándulás során. Ha viszont a pihentető motorcsónak helyett aktívabb programot is bevállalunk, akár egyedül is élvezhetjük a hasonló barlangos sziklafalak látványát pár száz méterrel távolabb, Siggiewinél, a Ghar Lapsi-öbölben.

Galéria: Aktív MáltaFotó: Travelo

Próbálja ki a búvárkodást magyar oktatók segítségével

A Ghar Lapsi-öbölből nem csak kajakozni indulhatunk. Sekély, a tengernél melegebb vizével fürdőzők kedvelt helye, és népszerű búvárközpont is. Aki még nem próbálta a búvárkodást, itt benevezhet egy próbamerülésre akár egy magyarok által vezetett búvárközpontnál is. A próbamerülés az a vízben, ami a tandemugrás a levegőben. Itt is végig van velünk egy profi, ugyanakkor a búvárkodás lényegét már megélhetjük: már nem csak snorkelezünk, hanem valóban merülünk, palackot használunk, megtanuljuk az alapokat, és kb. négy méterig le is megyünk.

Galéria: Aktív MáltaFotó: Travelo

Próbálja ki a „fordított sziklamászást", az abseilinget

A tengerből meredeken kiemelkedő sziklafalak nem csak hihetetlen látványt nyújtanak, hanem szuper kihívást az adrenalinfüggőknek. A sportosabbak a sziklamászást tesztelhetik itt. Azok, akiknek nincs meg a fizikai állóképessége és/vagy a gyakorlata a sziklamászáshoz, kezdhetik a könnyebb részével, az ereszkedéssel. Az abseiling lényege ugyanis az, hogy ugyanúgy beöltözünk, mintha sziklamászáshoz indulnánk, de nem lentről felfelé kell haladnunk, hanem fentről kell lejutnunk. Ehhez különösebben erősnek sem kell lenni, csak az első pár lépéshez kell nagy bátorság. Úgy tudunk ugyanis elindulni a sziklafalon, ha háttal kb. negyvenöt fokos szögben bedőlünk a szakadék fölé. Nyugalom, biztosítanak fentről, innen már csak lépkednünk kell a sziklafalon. Az elénk táruló látvány pedig garantáltan kárpótolni fog minket a kezdeti ijedtségért! Mi ezt Siggiewinél próbáltuk ki, de a túrát szervező MC Adventure csapattal több helyen is lehet abseilingezni Máltán, akár egy viaduktról lefelé is.

Hogyan jutok el Máltára?
A Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, heti 3 járattal repül Budapestről Máltára, a jegyek 14490 forinttól foglalhatók, október 29-től ebben benne van a legfeljebb 55×40×23 cm méretű kézipoggyász is. Máltáról a Wizz Air jelenleg 7 ország 8 célállomására repül.

Fedezze fel Gozót túrakerékpárral

Gozo szigetére legalább egy egynapos kirándulásra mindenki át szokott kirándulni, aki Máltán nyaral. A sziget leghíresebb látványossága az Azure Window volt, ami idén tavasszal összeomlott. De hasonló természeti képződményeket azért még most is találhatunk a sziget körül. Van például egy másik ilyen ablakszerű képződmény is, nem messze a híres Azure Window helyétől, Wied Il-Mielahnál. Innen indulhatunk terepbicajos túrára is. Mivel az egész sziget nem túl nagy, 14 kilométer hosszú és 7 kilométer széles, akár az egészet bebicajozhatjuk. Mi elsőre csak egy rövidebb szakaszt választottunk, a sólepárlókig (Salt Pans) kerékpároztunk el a dimbes-dombos földutakon. Mielőtt innen továbbindul, érdemes eltöltenie itt egy kis plusz időt, ugyanis fantasztikus képek készülhetnek a terület sárga, fényesre csiszolt köveinél, a sólepárló medencék között, háttérben az Xwejni-öböl szikláival. (Ha nem szeret kerékpározni, gyalogtúrával vagy akár lóháton is bejárhatja Gozót. Ha pedig nem éri be egy egynapos kirándulással a szigeten, szálljon meg egy autentikus gozói szálláshelyen, egy apartmanná alakított pajtában!)

Ha nem az outdoor élményekért menne...
Mi már korábban is mondtuk, hogy októberben érdemes Máltára utazni - persze akkor sokkal inkább a kulturális és gasztronómiai élmények miatt tettük. Ez a kis szigetországot a legszebb mediterrán esküvői helyszínek között is számon tartjuk.
Ha pedig csupán egy hosszú hétvégére van ideje Máltán, így hozhatja ki belőle a maximumot.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek