Egy évben egyszer: csorogjon át az Öreg-tóról a Dunára

 


A tatai Öreg-tó téli leeresztése miatt felduzzasztott Által-éren 13 kilométeres vízitúrán lehet eljutni október 7-én, szombaton a Dunáig – írja az MTI.

Fotó: MJC Rodez / Flickr.com

A tatai Zöld Sziget Kör Egyesület szervezésében zajló eseményre több száz indulót várnak. A távot kenuval lehet a legkönnyebben teljesíteni, de sokan házilag készített járművel szállnak vízre. A túra Dunaalmásnál ér véget.

Nem muszáj feltétlenül evezni: a hajósokat két keréken is lehet követni az Által-ér töltésén kiépített, aszfaltos kerékpárúton. A kerékpárosok idén forrásbejáró túrán vehetnek részt: a dunaalmási zsiliptől indulva 5-6 kilométeres kerekezéssel, szakvezető kíséretében ismerkedhetnek a legszebb dunai partszakaszok élővilágával, illetve a környéken fakadó négy forrással.

A szervezők honlapján megtalálható az útvonal részletes térképe. A kenuzásra veszélyes helyekről, duzzasztókról, gátakról külön fényképes összeállítás tölthető le.

A szervezők felhívják az indulók figyelmét, hogy mentőmellény viselése 14 év alatt kötelező. A felduzzasztott víz sodrása erős, ezért a vízitúrázásban járatlanoknak ajánlott gondoskodni vízhatlan tárolókról és száraz csereruháról.

Kerekezés az Öreg-tó mentén

Fotó: Páth Dániel / TraveloA tatai Zöld Sziget Kör Egyesület idén 22. alkalommal rendezi meg a selmecbányai Mikoviny Sámuel emlékére szervezett vízitúrát. Az ő nevéhez fűződik az 1700-as években a tatai mocsarak lecsapolása, a környék lakhatóvá, művelhetővé tétele, valamint a magyar térképészet megalapítása.

További részleteket a túráról itt olvashat.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek