Sopronban kell keresni az év ökoturisztikai központját

Sopronban kell keresni az év ökoturisztikai központját.

A soproni Károly-magaslati Látogatóközpont lett az év ökoturisztikai intézménye az agrártárca és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közös pályázatán. Az év ökoturisztikai tanösvénye díjat a badacsonyörsi Folly Arborétum kapta, a különdíjat pedig az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont vehette át.

A Károly-magaslaton emelt kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Romwalter Károly soproni nyomdászról nevezték el, aki az 1869-ben alapított Városszépítő Egyesület választmányi tagja és lelkes turista volt. 1876-ban a 398 méter magas Váris-hegyen saját költségén építtetett kilátót, amelyet az egyesületnek adományozott; a tiszteletére keresztelték át később a Váris-hegyet Károly-magaslatnak. A kilátó kis helyiségeit sokáig rádióamatőrök használták; ma az első emeleti kis szobában Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán botanikusok munkásságát bemutató kiállítás várja a látogatókat.

Panoráma a Károly-kilátóbólFotó: www.sopronikirandulas.hu

Az év ökoturisztikai központja cím elnyerésére az ilyen jellegű létesítmények üzemeltetői - nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások - pályázhatnak, már 2010 óta. Idén először gyűjteményeskertek és arborétumok is versenybe szállhattak; összesen kilenc pályamunka érkezett, amiket az alapján rangsorolt a szakmai zsűri, hogy mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták például a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos ugyanakkor élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény szemléletformáló szerepét, interaktivitását.

A pályázat nyolc éve alatt egyébként összesen 130 pályázat érkezett, és kilenc látogatóközpont illetve nyolc tanösvény nyerte el a megtisztelő címet, a végső döntést megelőző helyszíni bejárás után - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek