Őszi túrák Maribor körül

Túrázás szép tájakon, vízesések vagy szőlőtőkék között, esetleg egy kis adrenalinlöket óriáshintán vagy monster roller-en, a végére pedig egy kis városi csavargás vagy wellness? Maribor mindezt tudja, és nincs is messze. Olvasson tovább és hagyja magát elkalauzolni Szlovénia második városába!

Szlovéniát már augusztusban is ajánlottuk természeti szépségei és tengerpartja miatt , és biztosan mindenki tudja azt is, hogy itt viszonylag olcsón sívakációzhat. Ha viszont egy kellemes őszi hétvégén szívesen túrázna csodás tájakon, érdemes Mariborban gondolkodni. Máris soroljuk az okokat.

Tudta, hogy Maribor folyója, a Dráva Olaszországban ered? A képre kattintva galéria nyílikGaléria: Őszi kiruccanás MariborbaForrás: Travelo

Először is, autóval nagyon közel van, a határtól (Tornyiszentmiklóstól) mindössze kilencven kilométer. Mivel végig autópályán haladhatunk, Budapestről az út például mindössze három és fél óra. Maribor akkor is jó megálló, ha a szlovén tengerpartra vagy Olaszországba tart az ember, például a Garda-tóhoz, ahogy e sorok írója is tette legutóbb: a város alapvetően kicsi, könnyű betérni az autópályáról, és találni egy parkolóhelyet, mert felfedezni csak gyalog vagy bringával érdemes. A belváros felfedezésére két-három óra is elég, de ha tovább időzne, Maribor zöld, dimbes-dombos környezetben fekszik, ahol az őszi lombok közt sétálva jókat kirándulhat. Úgy tartják, Mariborban az ország népszerűbb részeihez képest az árak mérsékeltek, a helyiek pedig barátságosak.

Csavargás a városban

Maribor nagyon közel fekszik Ausztriához (mindössze tizenhat kilométer a határtól), és a történelem során mindig is Stájerország részeként emlegették. Markburg várát a Habsburgok 1147-ben alapították, és ettől kezdve a térség egészen 1919-ig osztrák fennhatóság alá tartozott. A Dráva északi partján található az óváros, déli partján pedig az újváros. A vízhez képest az utcák magasan fekszenek, erről az Öreg-hídon átkelve magunk is meggyőződhetünk, ahonnét egyébként is szép panoráma nyílik a városra.

Maribor óvárosában, Lent városrészben mediterrán hangulat uralkodik kusza utcácskákkal. Itt a legnagyobb felhajtás a világ legöregebb szőlőtőkéjét övezi, melyhez bormúzeum, látogatás a város alatti borospincékben és kóstolási lehetőség is társul.

Az ünnepi szüret október 1-jén kezdődik: stájer szokások szerint szüretelnek a világhírű szőlőtőkéből – hinné-e vagy sem, minden évben 30 és 60 liter között állítanak elő bort az itt szüretelt fürtökből. Az első szőlőszemek kóstolását Maribor polgármestere végzi el, ő egyben ugyanis az „Öreg szőlőtőke nagymestere" is. Ha úgy látja, hogy érettek a szemek, elrendeli a szüretet. Az általa kiválasztott borászok vehetnek részt a szüreten, akik elvégzik a borkészítési munkafolyamatokat, majd a Maribor melletti Limbuš-ba, a Meranovo birtokra szállítják, ahol bort érlelnek belőle. Ez az 1822-ben alapított borászati központ ma a Maribori Egyetem borászati karának ad otthont.

Valahogy így néz ki a fesztivál minden évben a világ legöregebb szőlőtőkéjénél Galéria: Őszi kiruccanás MariborbaFotó: maribor-pohorje.si

A borünnep során folk együttesek, rezesbandák és énekesek lépnek fel, és a Dráva partján sorakozó standoknál bort és helyi különlegességeket kóstolhatunk. A borünnep egészen Márton-napig folytatódik különféle programokkal a városban, november 11-én, Szent Márton napján pedig nagyszabású ünneplés várható. Néhány száz méterrel odébb, a Dráva partján áll a Vízi-torony (Vodni stolp) 1555-ből, mely ma vinotéka, itt is remek borokat kínálnak.

Az óvárosban érdemes még elkanyarodni a 13. századi zsinagóga felé, mely Európa egyik legrégibb ilyen épülete, és egyike Szlovénia két zsinagógájának. Jelenleg múzeumként működik. A főtéren álló városházát is megcsodálhatjuk: 1515-ben épült reneszánsz stílusban - barokk óratornyát a 18. században adták az épülethez.

Maribort hétvégenként vezetett túrák segítségével is megismerheti, erről bővebben itt írtunk.

Irány a friss levegő!

Mariborra a legjobb kilátást egy kisebb túrával érhetjük el. A várostól északra magasodó Piramis-hegyre (Piramida) nagyjából félórás, meredek út vezet felfelé, kiépített, köves ösvényen. Az út szőlőtőkék között halad, és közben remek panorámában gyönyörködhetünk.

Maribor környékén számtalan jó túralehetőség kínálkozik Galéria: Őszi kiruccanás MariborbaFotó: Hotel Bellevue / Facebook

A legjobb túrázási lehetőségek azonban Maribor hegyén, a Pohorjén várják a látogatót. Különösen szép kirándulás a Lobnica-patak völgyében található jelzett túra, amely egy 19 hektáros ősfás rengetegben halad tíz kilométeren át. A túra két vízesést is érint: ezek neve Veliki és Mali Šumik. Úgy készüljön, hogy a két vízesés közötti szakasz kifejezetten nehéz terep. Az út Bajgothoz halad tovább, amely népszerű piknikező hely hüttével. Ha még tovább megy, a Ruše hüttében helyi specialitásokat kóstolhat, pohorjei omlettet és egytálat. A túra kiindulópontjának megközelítése: Mariborból Hoče-n áthaladva az Areh templomhoz, innét indul a jelzett út (ekkor a hütték irányából támadhat), vagy Mariborból Ruše és Smolnik felé, majd két kilométer múlva a Gornjak felé elfordulva az út bal oldalán már látni fogja a vízesésekhez vezető táblát.

Ha ennél komolyabban szeretné venni a túrázást, vagy akár egész nap kirándulva, a St. Bolfenk templomtól 24 kilométert teljesíthet alapvetően könnyű terepen, leszámítva a fenti két vízesés közötti szakaszt, melyet ez a túra is érint.

Maribortól északra nagyobb szőlőtermelő térség található, itt vinotour néven nordic walking botos túrákat szerveznek, melyek az osztrák határt is érintik. A három különböző nehézségű túráról további információkat itt talál. A vinotour eseménynaptárában számtalan bringás és gyalogtúra szerepel őszre. A leghosszabb, 24 kilométeres túra közepes tempóban nagyjából hat órát vesz igénybe, és a kebeli borászati múzeumot is útba ejti.

A Pohorjében az is jó, hogy kabinos felvonóval mehetünk fel a hegy tetejére, ahol nyáron sem áll meg az élet.

Először is van libegő (télen sífelvonó, ugyebár) és nyári bobpálya, ahol egészen miniatűr kocsikban száguldhatunk lefelé a lejtőn. Aki kellőképpen bátor, próbálja ki az óriáshintát: ekkor hevederrel rögzítve húzzák fel a magasba, ahol tényleg szó szerint a táj felett lebeghet, akár egy madár. Aki pedig még több adrenalinra vágyik, annak a Monster roller-t ajánljuk: nagyon hasonló a downhill kerékpár száguldásához, de még tekerni sem kell, hiszen afféle továbbfejlesztett robogó van a kalandvágyó turista feneke alatt. Ezzel egy tizenhat kilométeres túrára mehetnek az érdeklődők: a kabinos felvonó fenti állomásától a völgyállomásig.

Óriáshintában a város felett... Galéria: Őszi kiruccanás MariborbaFotó: Enjoyment Pohorje / Facebook

Aki nem hozott magával bringát, de ráébredt, hogy ezen a tájon kihagyhatatlan élmény a hegyikerékpározás, természetesen bérelhet. A Bike Park Pohorje downhill és cross country kerékpárokat kölcsönöz, és három profin kiépített, eltérő nehézségű útvonalat kínál a bicajozás szerelmeseinek.

Lazítson!

Ha nagyon elfáradt, Maribor egyik top wellnessélménye a Hotel Habakukban található, ahová napijeggyel is be lehet menni. A kültéri medencék csak szeptember 30-ig vannak nyitva, bent viszont több medence, törökfürdő, infraszauna, klasszikus finn szauna és fényterápiás finn szauna várja a lazulni vágyókat. Törölközőt és szaunakendőt bérelhet, sőt, akár fürdőruhát is bérelhet vagy vásárolhat a recepción, ha a fürdés ötlete tényleg spontán merült fel. A Hotel Habakuk a pohorjei kabinos felvonó völgyállomása mellett található, így kézenfekvő megoldás egy aktív nap után.

Ugyanez igaz a négycsillagos Hotel Bellevue wellness-részlegére is, mely a kabinos felvonó fenti végállomásánál van. Itt nem olyan erős a medence-vonal, ellenben olyan extrákat is kipróbálhat, mint a jégkabin, az extrém (közel 80-100 fokos) finn szauna és a 63 fúvókával felszerelt „meglepetés-zuhany".

A Hotel Habakuk medencevilága Galéria: Őszi kiruccanás MariborbaFotó: Matej Sitar / Facebook / Hotel Habakuk

Maribor túlsó részén, a Dráva északi partján található a Fontana Medical Wellness Center, ahol a medencéken és szaunákon túl aromaterápiás kezelésekkel és masszázzsal is kényeztetheti magát. Itt is több kültéri és beltéri medence közül választhat, melyekben a termálvíz hőmérséklete 30 és 36 fok között van.

Reméljük, a fentiek meggyőzték arról, hogy Maribor ideális célpont egy őszi kiruccanáshoz. Ha mégsem hiszi, járjon utána!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek