A Reformáció 500 éves jubileumát nyírségi örökségtúrával is ünnepelheti



A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot a világ majdnem ötven országában ugyanabban az időpontban, vagyis a szeptember 16-i hétvégén rendezik meg. E nagyszabású kezdeményezés célja megismertetni és közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz, felhívni a figyelmet az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére, más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetésére, felfedezésére. Évente változik a rendezvénysorozat témája: idén a reformáció 500 éves évfordulója adja az aktualitását, melyhez csatlakozik a Középkori templomok útja program is, hiszen a templomút nagy részét középkori eredetű református templomok alkotják. Ezúttal is jelentős örökséghelyszíneket kereshetnek fel a túrán a résztvevők, a Nyírség és a hajdú vidék útjain haladva.

A kerékpáros örökségtúra Nyírbátorból indul, ahol Magyarország legszebb késő gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket őrző emlékeit nézhetik meg: a nyírbátori református és minorita templomot. A nyírmihálydi református templom a következő megállóhely, melynek igazi kuriózumát az adja, hogy itt szó szerint ördögöt festettek a falra. Ezt követően Nyíradony határában a gúti erdő közepén fekvő román kori gúti templomrom és a nyíracsádi református templom nagyszerű falképeit csodálhatják meg a túra résztvevői.

Nyírbátor fenséges református temploma

Fotó: Harmi / Flickr.com



Az örökségtúra utolsó állomása a „kálvinista Róma", azaz Debrecen, ahol a reformáció legszebb magyar emlékeivel és történéseivel ismerkedhet meg a csapat a református nagytemplom- és múzeum falai között.

A túra 2017. szeptember 16-án lesz, melyen ingyenes az idegen- és túravezetés, és a kerékpáros szervizszolgáltatás. Minden további részlet a honlapon található

Ebben a szép 13. századi templomban valóban ördögöket láthatnak a falfreskókon

Fotó: Gabó / Flickr.com



Egyúttal kiállítás is kapcsolódik a rendezvényhez, a reformáció 500 éves emlékéve jegyében: Nyírbátorban, a főtéren lesz felállítva a Középkori templomok útja tablósorozat a Kulturális Örökség napjain.
.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek