Harminc méteres színháztornyot emeltek egy svájci hágónál

Harminc méteres színháztornyot emeltek egy svájci hágónál

Egy csaknem harminc méter magas, Bábel tornyára emlékeztető színháztornyot emeltek fából a 2284 méter magasan fekvő Julier-hágónál Svájcban.

A vörösre festett építmény összesen tíz különálló toronyból áll, melyeket ívelt ablakok kötnek össze egyetlen nagy toronnyá. A nézők ezekből a körben kialakított ablakokból láthatják az előadást, az első emelet magasságában lebegő függőszínpadon. A négy nézői szintről szinte teljesen függőleges a rálátás a színpadra, amit a táncjátékok és zenés darabok rendezésénél figyelembe vesznek az alkotók – írja az MTI.

Fotó: Bowie Verschuuren / Origen Festival Cultural

A világszerte egyedülálló alpesi színháztorony a graubündeni kanton Origen nevű rétoromán kulturális fesztiváljának része. Az ötlet a fesztivál atyjától, a legmagasabb svájci színházi díjjal, a Reinhart-gyűrűvel kitüntetett Giovanni Netzertől származik.

Netzer szerint a különös építmény "a városok hermetikusan zárt színháztermeinek alpesi ellenpontja" lehet, illetve a torony "párbeszédet akar lehetővé tenni a színjátszás és a táj között". Ennek megfelelően az előadások időpontját a naplementéhez igazítják, és a szokásos reflektorokat a csaknem 2300 méteres magasságban lenyugvó nap fényei helyettesítik.

Az átszámítva több mint félmilliárd forintból felépült torony egész évben üzemel majd színházként, bár a téliesítéshez még egymillió franknyi fedezetre van szükség. A kísérleti építmény teljes élettartamát ugyanakkor csak 3-4 évre tervezik, "tükrözendő a színházművészet tünékeny jellegét".

A színház belülrőlFotó: Bowie Verschuuren / Origen Festival Cultural

A hét eleji megnyitón Gion Antoni Derung Apokalipszis című operabalettjéből kaphattak ízelítőt a meghívottak, amelynek első előadására már minden jegy elkelt. A lebegő színpad első sztárja a balett fenegyerekének is aposztrofált, zseniális tehetségű fiatal ukrán balettművész, Szerhij Polunyin lesz, aki külön ebből az alkalomból ad elő szólótáncot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek