Harminc méteres színháztornyot emeltek egy svájci hágónál

  Harminc méteres színháztornyot emeltek egy svájci hágónál

  Egy csaknem harminc méter magas, Bábel tornyára emlékeztető színháztornyot emeltek fából a 2284 méter magasan fekvő Julier-hágónál Svájcban.

  A vörösre festett építmény összesen tíz különálló toronyból áll, melyeket ívelt ablakok kötnek össze egyetlen nagy toronnyá. A nézők ezekből a körben kialakított ablakokból láthatják az előadást, az első emelet magasságában lebegő függőszínpadon. A négy nézői szintről szinte teljesen függőleges a rálátás a színpadra, amit a táncjátékok és zenés darabok rendezésénél figyelembe vesznek az alkotók – írja az MTI.

  Fotó: Bowie Verschuuren / Origen Festival Cultural

  A világszerte egyedülálló alpesi színháztorony a graubündeni kanton Origen nevű rétoromán kulturális fesztiváljának része. Az ötlet a fesztivál atyjától, a legmagasabb svájci színházi díjjal, a Reinhart-gyűrűvel kitüntetett Giovanni Netzertől származik.

  Netzer szerint a különös építmény "a városok hermetikusan zárt színháztermeinek alpesi ellenpontja" lehet, illetve a torony "párbeszédet akar lehetővé tenni a színjátszás és a táj között". Ennek megfelelően az előadások időpontját a naplementéhez igazítják, és a szokásos reflektorokat a csaknem 2300 méteres magasságban lenyugvó nap fényei helyettesítik.

  Az átszámítva több mint félmilliárd forintból felépült torony egész évben üzemel majd színházként, bár a téliesítéshez még egymillió franknyi fedezetre van szükség. A kísérleti építmény teljes élettartamát ugyanakkor csak 3-4 évre tervezik, "tükrözendő a színházművészet tünékeny jellegét".

  A színház belülrőlFotó: Bowie Verschuuren / Origen Festival Cultural

  A hét eleji megnyitón Gion Antoni Derung Apokalipszis című operabalettjéből kaphattak ízelítőt a meghívottak, amelynek első előadására már minden jegy elkelt. A lebegő színpad első sztárja a balett fenegyerekének is aposztrofált, zseniális tehetségű fiatal ukrán balettművész, Szerhij Polunyin lesz, aki külön ebből az alkalomból ad elő szólótáncot.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!