Járt már színes kövek nyomában a Káli-medencében? Most pótolhatja!

  Járt már színes kövek nyomában a Káli-medencében? Most pótolhatja!

   

  Színes kövek nyomába vezető geotúrát szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amely során az egykor az Egyenlítő vidékén időző vörös sivatag köveit csodálhatjuk meg a balatonrendesi bánya gigantikus méretű marsbéli tájat idéző amfiteátrumában. Utána a fonyódi és boglári kettős várhegy kúpjaiban gyönyörködhetünk a szőlők magasságában, majd a túra egy kráterekre emlékeztető mélyedéseket rejtő erdőbe vezet.

  Fotó: Sárdy Julianna / Balaton-felvidéki Nemzeti Park

   Kővágóörs határában már a területre jellemző vörös és fehér homokkövekből kirakott kerítéseket és művészien megépített parasztházakat láthatunk. A falu két végében pedig egy-egy kőtengert nézhetünk meg közelebbről, ahol a 10 millió éve még a helyszínen csillogó Pannon-tó különleges világáról mesél majd a túravezető.

  A túra aztán egy homokbánya gödrét érintve az Ecséri templomromhoz vezet, ahol a kora középkor atmoszféráját szívhatjuk magunkba és gyönyörködhetünk az 5000 éve létező Balaton látványában. Innen már néhány perces sétára van a pálkövei homokkőbánya, ahol őshüllő lábnyomokat fedeztek fel a 60-as években. Pár lépéssel odébb pedig Bajcsy Zsilinszky Endre nyaralójának vadregényes Balaton-parti kertjében lehet majd érdekességet hallani a tó titkairól.

  A túra teljes, Balatonrendesről induló, majd Kővágóörsöt, az Ecséri-templomromot, Pálkövét érintő, és Balatonrendesre visszaérkező útvonala kilenc kilométer hosszú, amelyet a szervezők szerint öt óra alatt lehet megtenni. A színes kövek nyomába vezető geotúrát augusztus 27-én tartják, a részvételi díj felnőtteknek 850, gyerekeknek 400 forint. Jelentkezni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán lehet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!