Járja be kenuval hazánk egyik legszebb gólya rezervátumát!

Járja be kenuval hazánk egyik legszebb gólya rezervátumát!

Kenu-túrát indítanak a Duna-Dráva Nemzeti Park népmesébe is illő Béda-Karapancsa nevű vidékén, amely a rétisasok és fekete gólyák által egyik legsűrűbben lakott terület hazánkban. A háborítatlan ártéri erdők mélyén gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek pihennek, ligeterdeiben pedig kockás liliom, jerikói lonc és a fürtös gyűrűvirág is megterem. De különleges élővilágot jelentenek a mocsárrétek vagy a legelők, és még ezeknél is izgalmasabb program mindezt a Külső-Bédán kenuval bejárni.

Fotó: Fehér Gólya Múzeum

 

És hiába él ezen a környéken a legtöbb fekete gólya, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett túrának találkozója július 29-én, szombaton reggel kilenckor a kölkedi Fehér Gólya Múzeumnál lesz. A kenutúra indulási pontja innen mintegy kilenc kilométerre található majd, ahová minden túrázó saját kocsijával vagy gyalog juthat el, miközben a nemzeti park munkatársai mutatják az utat.

A kenutúrán szakvezető mesél majd a Duna egykori főágáról, a Külső-Bédáról, ahol kis szerencsével a híres és színes ártéri madárvilág jeles képviselőit is meg lehet majd pillantani, köztük a barna kányát, a szürke gémet vagy a jégmadarat. És miután délre visszaérkezett a csapat a kenuival, a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban tartanak számukra egy külön tárlatvezetést.

A dunai ártér határában fekvő Kölked községe egyébként mindig is biztos fészkelő és táplálkozó helye volt a fehér gólyáknak. Ezért is létesült ide 2002-ben az országban egyedülállónak számító Fehér Gólya Múzeum, amely egyetlen faj – a fehér gólya – köré szervezte tárlatát. A látogatók itt a fehér gólyák mindennapjaiba leshetnek be, miközben megismerhetik fészkelési, táplálkozási és jellegzetes vonulási szokásaikat is.

Fotó: Fehér Gólya Múzeum

 A túra szervezői felhívják a figyelmet a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés fontosságára, és a fejfedő, naptej használatára. A nagyjából négyórás, múzeumlátogatással egybekötött kenus kirándulás részvételi díja 14 éves korig 1900, 14 éves kor felett 2200 forint fejenként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek