Albánia egy rejtélyes szigettel csalogatja a kalandra vágyókat

Albánia egy rejtélyes szigettel csalogatja a kalandra vágyókat

Albánia újabb ötlettel állt elő, hogy turistákat vonzzon tengerpartjára. Ezúttal egy olyan szigetet nyitnak meg nyáron a látogatók előtt, mely szovjet katonai bázis volt – írja a Travel and Leisure.

 

A Sazan-sziget elhagyatott állásaiFotó: WhereNext? - Gregg Bleakney / Flickr.com

A kis ország sokban hasonlít szomszédaihoz, Montenegróhoz, ahol 2015-ben a Lonely Planet megtalálni vélte Európa legszebb strandját, illetve Görögországhoz, amit nem nagyon kell senkinek sem bemutatni. Albánia mégis törekszik arra, hogy más legyen. A kalandra éhes turistát célozza meg, ezért most megnyit a látogatók előtt egy olyan szigetet, mely a hidegháború alatt háromezer katonának volt otthona.

A hidegháborús paranoia érintetlen jelei

Albániát a 20. század második felében egy, a mai észak-koreaira emlékeztető kommunista-militarista rezsim uralta, és ennek nyomát lépten-nyomon felfedezhetjük. A számtalan bunker jelenléte igazán egyedi hangulatot kölcsönöz az országnak. Úgy tűnik, az albán turisztikai hivatal is észrevette ezt. A Sazan-sziget megnyitásáról a turizmusért felelős miniszter úgy nyilatkozott: „fontos pillanat ez Albánia életében".

2015-ben egyébként egyszer már megnyitották egy rövid időre a közel hat négyzetkilométeres szigetet, mely stratégiai elhelyezkedéséből adódóan kétezer éves katonai múltra tekint vissza.

 Az albán szárazföldtől mindössze tíz kilométerre fekvő Sazan-szigetet úgy tervezték, hogy egy nukleáris támadás esetén biztonságos menedékül szolgáljon. A szovjetek azért érdekelte annyira a sziget, mert innét felügyelhették az Otrantói-szorost, azt a tengeri átjárót, mely az olasz csizma sarka és az albán között található. Ettől délre egyébként már nem Adriáról, hanem Jón-tengerről beszélünk.

A hidegháború elmúltával a katonák is elmentek. Most mindössze két egyenruhás őrzi azt az erődöt, melyen már kezd látszódni az idők múlása. Aki felkeresi a Sazan-sziget érintetlenül hagyott bunkereit és katakombáit, eltűnődhet azon, igaz-e a pletyka, hogy a szovjetek vegyi fegyvereket gyártottak itt valaha.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek