Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum

Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum

Április 6-án hivatalosan is természetvédelmi területté nyilvánították a bajai Jánoshalmi úton található földikutya-rezervátumot - írja oldalán a város weboldala.

"Négy éve kapott fotót az egyik természetvédelmi őr. A délvidéki földikutya populáció tagját ábrázolta. Mint kiderült, Baján él a legjelentősebb állomány. Hosszas egyeztetések után ma pedig ünnepélyesen kihirdettük a rezervátumot" - fogalmazott a csütörtöki ünnepélyes átadón V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár. A rezervátum részeként egy áttelepítési területet is kialakítottak, ahova kilencet már betelepítettek, közülük egy vándorolt el.

 

Fotó: Kelemen Áron / Baja.hu

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetője hozzátette: a délvidéki földikutya Európa egyik legveszélyeztetettebb emlőse, eszmei értéke 1 millió forint. Három populáció ismert, ebből kettő hazánkban, Kelebián és Baján. „Példaértékű összefogás valósult meg: természetvédelmi terület létesült csak a délvidéki földikutya érdekében. Ilyen máshol nincs. Ennek az állatnak se füle, se farka, se szeme. De vigyázunk rá"- fogalmazott Ugró Sándor, a nemzeti park igazgatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek