Online medvekövetőt vezetett be a Yosemite nemzeti park  A Yosemite Nemzeti Parkban több száz fekete medve él. A park alapítványa új ötlettel rukkolt elő, hogy védje a túrázók uzsonnáját: ez az online medvekövető honlap – írja a Mashable.

  A látogatók testi épségének védelmére is gondoltak természetesen, amikor április elején elindították a kaliforniai park egy újabb honlapját, amelyen nyomon követhetjük a medvék mozgását a parkban. Az új nyomkövető megmutatja ugyan, hol találhatók a GPS-es nyakörvvel felszerelt állatok, de időbeli késéssel, melynek oka az, hogy a túl kíváncsi látogatók vagy akár vadászok elől rejtve maradjon a bundás jószágok pontos holléte. Az időbeli késés hosszát sem teszik közzé, sem pedig azt, hogy a téli álom ideje alatt hol húzzák meg magukat az állatok.

  Ebben a szépséges vadonban medvék is szép számmal bóklásznakFotó: Justin Kern / Flickr.comFotó: Justin Kern / Flickr.com


  A honlap indulása előtt ugyanezt a rendszert biológusok használták, akik így gyűjtöttek pontosabb adatokat a medvékhez kapcsolódóan: nem csupán szokásaikról tudakozódtak, de arról is, hogyan lehetne őket fokozottabban védeni a parkban. A park célja többek között ugyanis az, hogy az állatok ne kóboroljanak be a látogatók miatt infrastruktúrával felszerelt övezetekbe. Komoly fejtörést okozott továbbá, hogyan akadályozzák meg, hogy a medvék szemet vessenek a túrázók piknikjeire, már csak az állatok védelme miatt is: a KeepBearsWild.org nevében is hordozza küldetését – hagyjuk meg vadállatnak a medvéket, ne szoktassuk őket emberi jelenléthez, emberi táplálékhoz.

  Medvebocs a fán a Yosemite nemzeti parkbanFotó: wild trees / Flickr.com


  A park több ezer olyan zárható szekrényt helyezett el a vadonban, ahol biztonságban tárolhatók a magunkkal vitt szendvicsek, élelmiszerek. Mindez azzal kiegészítve, hogy folyamatosan oktatták a látogatókat a vadonban való helyes viselkedésre, száz alá szorította a medvés esetek számát a parkban 2016-ra. Ez a szám 1998-ban még ezerötszáznál is több volt.

  A honlapon egyébként azt is közzétehetik a túrázók, hol láttak medvét a parkban, és információkat kapnak arról, hogyan maradhatnak biztonságban az állatok közelében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!