Okos kütyük aktív programokhoz: síszemüvegtől a sportmelltartóig

Okos síszemüveget teszteltünk az Alpokban

Rengeteg okos sportkiegészítő létezik már okos sportmelltartótól a talpbetéten át a síszemüvegig. Próbálta már valamelyiket? Mi most az okos síszemüveget teszteltük.

Március elején az osztrák Alpokban – azon belül is a Gastein-völgyben – teszteltük, mit tud egy okos síszemüveg hozzátenni a síelés élményéhez. A legfontosabb tapasztalat: kütyüvel síelni nagyon szórakoztató, de a konkrét sportélménytől elveszi az időt. Hiszen az ember vagy a szemüvegre figyel, vagy a pályára, a kettő együtt nehezen megy. De ettől még mindenképp próbálják ki, mondjuk is miért.

A kütyü

A kütyü egy Smith IO Recon típusú síszemüveg volt, napos időre való, visszatükröződő lencsével. Tudják, olyannal, ami bárki fejéből robotot csinál. Persze nem ez a szemüveg különlegessége, hanem, hogy automatikusan csatlakozik a síterep wifi hálózatához, a navigációhoz, van benne GPS, és a jobb alsó sarokban egy kis kijelző is helyet kapott.

A kis kijelzőn olyan adatokat láthatunk, mint az aktuális sebességünk, a megtett szintkülönbség, a megtett kilométerek száma, de a síeléssel elégetett kalóriák számát is meg tudja becsülni. De a térképen navigálni is tud, például a legközelebbi sífelvonóhoz vagy hüttéhez, de azt is meg tudja mondani, milyen időjárásra számíthatunk a következő órákban. Mindez offline módban is működik, amikor wifi közelébe érünk, akkor befrissülnek az aktuális adatok.

A szemüvegen magán csak egy bekapcsoló gomb és egy USB-csatlakozó van. Menet közben egy kabáton kívül, a csuklónkon viselhető, kesztyűben is könnyen nyomkodható, nagy méretű gombokkal ellátott távirányítóval lehet használni.

Bárki kipróbálhatja
Az okos síszemüveg kipróbálásához nem kell kiválasztottnak lenni, Ausztria legnagyobb síszövetségében, a Ski Amadéban minden terepen – így például nagy kedvencünkön, Schladmingban is – hozzáférhető. Összesen 25 Intersport boltban bérelhetünk ilyen kütyüt, egy napra 19 euróba kerül. A síszezon április első hetéig biztosan kitart, szóval van még rá mód idén is.

Mi tetszett?

Az, hogy nem túl bonyolult: Kétségtelenül kell egy kis idő hozzá, míg ráérez az ember a dolog logikájára. Leginkább arra, hogy az eszközön különböző appok vannak telepítve, és bizonyos funkciókat önmagukban (pl. iránytű, sebesség és hegyen töltött idő), míg másokat az egyes alkalmazásokon belül kell keresni a (Ski Amadé Guide app tudja az időjárást, de a navigációt, vagy a kalóriaszámlálást is).

Ezzel lehet irányítani
Galéria: Okos síszemüveg
(Fotó: mimi / Travelo)

De amint ez megvan, onnantól nagyon könnyű kezelni. A karpánton összesen hat gomb van (fel, le, jobbra, balra, oké, vissza), ezzel tényleg mindent be tudunk állítani, amit csak akarunk. Mi azt javasolnánk, hogy ha belefér a keretbe, két napra béreljék ki a szemüveget. Az első délelőtt kiismerik a funkciókat, délutánra már kényelmessé válik, másnap pedig már a lehető legtermészetesebben ki tudják használni amit adhat.

A sebességmérés: Bármilyen banálisan is hangzik, az összes funkció közül nekünk ez tetszett a legjobban. A kis kijelzőn valós időben követhetjük, éppen mennyivel suhanunk lefelé a hegyoldalban. Megdöbbentő látni, hogy amikor az ember azt hiszi, egészen röhejesen lassan csúszik, akkor kb. húsz kilométer per óra a sebessége, és pillanatok alatt felgyorsul akár 30-40-re is. És akkor így már nem is olyan érthetetlen, miért fájnak annyira azok az – amúgy nem is olyan nagynak tűnő – esések.

Az időjárás-előrejelzés: A Ski Amadé Guide appon belül órára lebontva láthatjuk, milyen idő várható az adott hegyen, ahol épp síelünk. A tavaszi változékony időben nekünk nagyon jól jött, hogy tudtuk, meddig lesz érdemes csúszni, és mikortól tesszük jobban, ha az eső vagy a szél elől a hüttébe húzódunk.

Hogy odanavigál például a legközelebbi hüttéhez: Szintén a Ski Amadé Guide appban be tudjuk állítani, hogy a szemüveg - az autós GPS-ekhez hasonló módon - az aktuális tartózkodási helyünkről odairányítson valamilyen célpontba. Lehet útvonalat tervezni hüttékhez, felvonók völgy- és hegyállomásaihoz, de pihenőhelyekhez, fun parkokhoz vagy akár szép panorámájú kilátópontokhoz is. Aki tart a fekete pályáktól, azt is be lehet állítani, hogy csak kék és piros pályákon vezessen. És persze lezárt pályákra sem küld oda.

Szemüveg és térkép
Galéria: Okos síszemüveg
(Fotó: mimi / Travelo)

Hogy nem kell hozzá külön okostelefon: Bár a fent emlegetett Ski Amadé Guide telefonra is letölthető, a szemüvegben pont az a jó, hogy a karpánt miatt kint a terepen könnyebb kezelni mint egy érintőképernyős telefont. A wifihez is automatikusan csatlakozik, azt sem kell külön bűvölni. De persze, ha akarjuk, akkor össze lehet kapcsolni a telefonunkkal is. Ha így teszünk, akkor például az iránytű appon láthatjuk, hogy melyik égtáj felé tartózkodnak azok a barátaink, akiken szintén van ilyen szemüveg, és szintén összekapcsolták azt a telefonjukkal.

Mi nem tetszett?

Vagy síelünk, vagy kütyüzünk, a kettő együtt balesetveszélyes: Ahogyan a bevezetőben is írtuk: vagy a kütyüt figyeli az ember, vagy a pályát, a kettő egyszerre – főleg nagy sebességnél – nem valami szerencsés, pillanatok alatt baleset lehet a vége. Ez nem a szemüveg hibája, egyszerűen így vagyunk összerakva.

Kisebb a látótér: Eleinte nem csak a kütyü funkcióit kell megszokni, de azt is, hogy egy átlagos síszemüvegnél kisebb a látóterünk – hiszen jobb oldalon el kellett férnie valahol egy mini számítógépnek is kijelzőstül, mindenestül. Így sűrűbben kell forgatni a fejünket síelés közben, hogy ugyanannyit lássunk a pályából, mint egy átlagos szemüvegben.

A navigáció nem elég precíz: Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy egyetlen nap alatt mi nem jöttünk rá, hogyan lehet olyan nézetet behozni, ami igazán egyértelművé teszi az irányt. Pedig léteznie kell, a fenti videóból is kiderül. Nekünk viszont az app csak madártávlatból mutatta a térképen, hogy merre kell menni. Kicsit rá tudtunk ugyan közelíteni, de messze nem volt tökéletes. A legtöbb esetben persze bőven elég volt az is, hogy kiírta, milyen színű pályán, merre kell tartanunk ahhoz, hogy elérjük a célunkat.

Jobb alul kell kukucskálni
Galéria: Okos síszemüveg
(Fotó: mimi / Travelo)

De amikor egy fél hegyoldalnyi útkereszteződéshez értünk, ahol hat különböző pálya találkozott össze, ott nem annyira segített sokat egy távlati kép, és annyi instrukció sem, hogy "enyhén jobbra". Amikor pedig ilyen módon sikerült elkeveredni, és a közelben nem volt wifi, akkor a szemüveg hajlamos volt azt mondani, hogy képtelen útvonalat tervezni.

Nem elég önálló: Az okos síszemüveg legnagyobb előnye az lehetne, hogy a síelőket automatikusan tájékoztatja, ha valamilyen változás történik a terepen. Például feltámad a szél, és emiatt leállítanak felvonókat, vagy éppen pont hogy megnyitnak új részeket. Tudja az összes ilyen jellegű információt, de nem magától mutatja, hanem nekünk kell kikeresni melyik síterepen vagyunk, és ott milyen hírek vannak éppen. (Vagy ha tudja ezt automatikusan, akkor jól elrejtették ezt a beállítást is, mert egy nap alatt nem találtunk rá.)

Gyorsan merül: Induláskor, a kölcsönzőben azt tanácsolták, hogy csak közvetlenül a hegy tetején kapcsoljuk be a szemüvegeket, így kibírják az egész napot. Így tettünk, de még ezzel együtt is az egyik szemüvegünk délre teljesen lemerült. (A másik viszont jól bírta, így lehet, hogy csak a mi egyik példányunknak gyengélkedett az akksija). Mindenesetre mi nagy hasznát vettük a magunkkal vitt vésztöltőnek.

További okos kütyük sportoláshoz
A fitneszkarpántok, aktivitásmérők és futóórák elég közismertek. De tudta például, hogy létezik már okos karpánt hegymászóknak, okos sportmelltartó és okos sportzokni, de még okos talpbetét is? Az okos melltartóval például a pulzusunkat mérhetjük, az okos zokni pedig a futók jó barátja lehet, ugyanis segít a futótechnikánk tökéletesítésében, ezáltal a sérülések megelőzésében. Az okos talpbetét Warm series elnevezésű verziója a fázós lábúak és a téli sportolók kedvence lesz. A hozzá csatlakoztatott applikációval pedig beállíthatjuk, milyen hőfokra melegítse a lábunkat.

Címlapkép: Intersport

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek