Áprilisban megint két keréken vonul a kritikus tömeg

  Új starthellyel és új városrészek érintésével rendezi meg a nagy tavaszi bringás felvonulást a Magyar Kerékpárosklub. Az I Bike Budapest április 22-én délután 4-kor a Szabadság térről indul, és túrájuk a városligeti Királydombon ér véget. A felvonulás célja, hogy mindenkit bringára ültessen, és a várható tízezres tömegével a hiányzó kerékpáros fejlesztések fontosságát mutassa meg.

  Az I Bike Budapest egy vidám fesztiválos hangulatú, családbarát demonstráció, amin úgy lehet élvezni a városi utcákat, tereket és hidakat, ahogy máskor soha sem. Lezárt utakon, rendőri biztosítás mellett lehet tekerni máskor forgalmas utakon, hidakon, az Alagútban. A felvonulás indulását és érkezése is parkban lesz, így piknikkel lehet majd indítani és levezetni a tekerést. A menethez bárhol lehet csatlakozni, az útvonalat le is lehet vágni, de a táv abszolút családbarát - írják közleményükben a szervezők.

  Fotó: Magyar Kerékpárosklub

  A felvonuláson rendezők segítik majd a főbb csomópontokban a tömegközlekedés és autóvezetők, valamint a zebrák többségénél a gyalogosok számára a menet keresztezését, hogy a felvonulás ne okozzon gondot a többi városlakónak. A Kerékpárosklub számít rá, hogy a külvárosokból és az agglomerációból idén is szervezett, bárki számára nyitott csoportok indulnak a starthoz, és mindenkit arra bíztatnak, hogy zenével, jelmezzel, saját kreatív ötleteivel dobja fel a menetet.

  Útvonal: Szabadság tér – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Bartók Béla út – Szent Gellért rakpart – Attila út – Alagút – Lánchíd – József Attila utca – Andrássy út – Olof Palme sétány – Városliget, Királydomb

  Az esemény támogatója idén is a Holland Királyság Nagykövetsége. A szervező Magyar Kerékpárosklub szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét az egyre nagyobb kerékpárral járó tömegre, amely miatt folytatni kell a város kerékpárosbaráttá tételét. Több fejlesztést jelentettek be a következő évekre, de ezek továbbra sem pótolnak alapvető hiányosságokat - fogalmaz a közlemény, miközben hozzáteszi, hogy az alábbi fejlesztések megsürgetésért is kerekeznek majd:
  - Elavult közlekedési hálózat és biciklis infrastruktúra bringabarát átalakítása
  - Hidak kerékpározhatósága
  - Külváros - belváros biciklis összeköttetése
  - Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés
  - Hiányzó főutak bringázhatósága (pl: Nagykörút, Üllői út, Váci út, Bartók Béla út)
  - Bringás útvonalak jobb karbantartása
  - MOL Bubi hálózat bővítése, sűrítése, fejlesztése
  - Területi szemléletű kerékpárosbarát várostervezés
  - Kerékpározást népszerűsítő kampányok

  Április 22-én az ország több pontján lesznek bringás felvonulások, Székesfehérváron például 10 éves jubileumi Critical Mass lesz, de Győrben április 30-án vonul fel a helyi szervezet. A fővárosi felvonulásról bővebben itt és itt olvashat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!