Vizes túrák a Víz világnapja alkalmából

Kockás liliom, hódles kakukkvirággal és vízipókfogás hálóval - melyikhez lenne leginkább kedvünk?

Ha elkapta a túraláz, de annyira még nem melegedett be a lába, hogy tavaszindító túrákon részt vegyen, íme néhány könnyített, témájában azonban ugyanolyan érdekes túra márciusra. Ezúttal a téma: a Víz világnapja, melyet március 22-én ünneplünk.

Március 18-án a Kis-Balaton élővilágát ismerhetik meg az érdeklődők, ha reggel tízre megérkeznek a Vönöczky Schenk Jakab Kutatóházhoz. A résztvevők testközelből barátkozhatnak a fokozottan védett terület apró, vízi lakóival. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak kerülhetnek a hálóba. A túrán ingyen vehetünk részt. Előzetes bejelentkezés szükséges, ezt itt teheti meg.

Ismerjük meg vizeink élővilágát!nyitott balaton / Facebook

Március 24-én délután 15 órától a Zala-réten várja az érdeklődőket egy másik könnyű túra. Ekkor a felszíni vizek közül a Zala folyóval, a felszín alattiak közül pedig a Dunántúli Termál karszt vízével ismerkedhetnek a túrán résztvevők. A Zalabéri templomtól indulva a Zala menti gyepek kora tavaszi élővilágát, többek között a kockás liliomot mutatja be a túrát vezető természetvédelmi őr. A kirándulás a Tüskeszentpéteren ér véget. A túra ingyenes. További információkért kattintson ide.

Március 25-én túránk kiindulópontja a zala megyei Iklódbördőce lehet. A kirándulók a Kerka és a Cserta folyása mentén nézhetik meg a hódok tevékenységének nyomait. Az egykori legelőn keresztülvágva a Kerka partján láthatóvá válik a környékre jellemző ártéri ligeterdő és talán a még nyíló tőzike, csillagvirág is. A túrázók a Cserta befolyásánál visszafelé haladnak, majd a régi fás legelőn keresztül érik el a falut. A fás legelő többek között arról nevezetes, hogy több tucat, hatalmas, 150 évnél öregebb tölgyfa emlékeztet arra, hogy is nézhettek ki egykor az erdők. A túra négy kilométeres és négy órás. Jelentkezni itt lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek