Gyönyörű állatövi fényt fotóztak a Bükk-fennsíkról

Gyönyörű állatövi fényt fotóztak a Bükk-fennsíkról

Az állatövi fény kedvező körülmények esetén a sötét égbolton, az ekliptika (a Nap egy év alatt megtett látszólagos útja az égbolton) és a horizont metszéspontja felett piramisszerű, az ekliptikához képest szimmetrikus, halvány foltként figyelhető meg. Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okozza - írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

Az állatövi fény és a Vénusz látszik a Három-kő csúcsárólFotó: Komka Péter / MTI

A tavaszi csodaként is emlegetett jelenséget csak nagyon tiszta éjszakákon lehet látni, és különösen a trópusokon, ahol az ekliptika merőleges a horizontra. Mérsékelt övi területekről legjobban február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte előtt lehet megfigyelni.

Itt már a Tejút is látszikFotó: Komka Péter / MTI

Az MTI fotósa február 16-án csütörtökön készítette ezeket a képeket a Bükk-fennsíkon Felsőtárkány közelében a Három-kő csúcsáról, amelyeken az állatövi fény és a Vénusz, valamint a Tejút fehér sávja is látszik. Felsőtárkány egyébként kora tavasztól őszig különösen népszerű a túrázók körében már csak kisvasútja miatt is, amelynek szerelvényei a kevesebb mint öt kilométeres szakaszon Felsőtárkány és a Stimecz-ház között ingáznak. Miközben sokan az őszi szarvasbőgés túrák miatt keresik fel a település látogatóközpontját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek