Szupergyorsan növő cseppkövek, ahol a legkevésbé várnánk

  Szupergyorsan növő cseppkövek, ahol a legkevésbé várnánk.

  Akár különleges túrák célpontja is lehet majd az egykori fűtőerőmű hűtőtavához tartozó alagút, ahol cseppköveket találtak – írta az MTI. 

  Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa az alagút falát vizsgálja
  Galéria: Cseppkövek az alagútban
  Fotó: Komka Péter / MTI

  A cseppkövek létezéséről már 2013 óta tudnak a geológusok. A mintegy ötszáz méter hosszú alagutat a 20. század elején készítették az áradó Zagyva vizének elterelésére. Mára a használaton kívüli létesítmény falán 10-12 centiméteres cseppkövek alakultak ki.

  És bár a cseppkövekről az iskolában azt tanultuk, hogy több emberöltő kell ahhoz, hogy látványos formát öltsenek, növekedésüket sok tényező befolyásolja. Ráadásul itt nem a szokásos mészkőfelületen, hanem homokkőfalon alakultak ki.

  A szokásosnál gyorsabban kialakult szalmacseppkövek
  Galéria: Cseppkövek az alagútban
  Fotó: Komka Péter / MTI

  Mielőtt azonban látványosságként megnyitnák a nagyközönség előtt, meg kell vizsgálni az alagút állapotát, mivel a 70-90 évvel ezelőtti építkezésről nem maradtak fenn írásos anyagok. Kattintson a képekre, és nézegessen cseppköveket galériánkban!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!