Snowboardozni veszélyesebb, mint síelni

Legalábbis ezt mutatja az a statisztika, amely a téli sportok veszélyességét a balesetek száma és súlyossága alapján hasonlította össze.

A téli sportok szerelmeseinek 72%-a a pályán sérül meg, 6%-a síliften, 3% pedig a pályán kívül. Ezek a számok mind a két sport esetében hasonlóak, de a snowboardosok között magasabb az aránya azoknak, akik terepparkban sérülnek meg (25%) - olvasható a Generali közleményében, amely a cégcsoportjához tartozó Európai Utazási Biztosítóval (EUB) közösen gyűjtötte össze azokat a nemzetközi, többéves baleseti adatokat tartalmazó kutatásokat, amelyek a síelők és a snowboardosok sérüléseit hasonlítják össze.

 

Fotó: Generali

A statisztikák alapján a síbalesetek legnagyobb része elesésből, elcsúszásból adódik, és csak kb. 10%-ukat okozza ütközés. Ausztriában és Franciaországban például a bejelentett károk 70-75%-a baleset (és ezek nagy része is síbaleset), Olaszországban ez a károk 35-40%-a.

A snowboardosoknál több a sérülés

Ugyanakkor a 40 év sérülési adatain alapuló, National Ski Areas Associationnek készített kutatásból kiderül, hogy a snowboardosok 50-70%-kal nagyobb eséllyel sérülnek meg; igaz, nagyjából harmadával kisebb az esélyük halálos balesetre, mint a síelőknek.

A deszkások a csuklójukat törik, a síelőknek a keresztszalagjuk sérül

A fent említett amerikai kutatásból az is kiderül, hogy a snowboardosoknál a csuklósérülés a leggyakoribb: ez a balesetek 27,6%-át teszi ki, míg a síelőknél ez a szám csak 2,8%. Emellett a leggyakoribb snowboardsérülések a lapocka lágyrész sérülése, a különféle bokasérülések, agyrázkódás és kulcscsonttörés. Ugyanakkor a síelőknél az elülső keresztszalag-rándulás fordul elő leggyakrabban: ennek aránya 17,2%, míg a snowboardosoknál csak 1,7%. A leggyakoribb sísérülések közé tartozik az ínszalagsérülés és az alsó végtagi zúzódás, illetve a sípcsonttörés.

A hegyi mentés díját kipostázzák

"Az alapbiztosítások általában nem nyújtanak fedezetet a sportbalesetekre; ezt érdemes szem előtt tartani, mielőtt síelni, snowboardozni indul az ember" – idézi a közlemény Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatójának szavait, aki egyben hozzáteszi, ilyenkor a súlyosabb balesetekkel együtt járó mentési költségeket a sportolónak kell állnia. A hegyről való mentés költsége mentőhelikopter esetében például 1 millió és 2,5 millió forint között van, de motoros szánnál vagy sítepsinél is 50 ezer és 150 ezer forint között mozog. Mindeközben az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a felelősséget - a szakember szerint már csak ezért is fontos, hogy biztosításunk felelősségbiztosítást is tartalmazzon.

Az elmúlt szezonban az Európai Utazási Biztosítóhoz valamivel több mint 400 baleseti kárbejelentés érkezett síelő ügyfeleiktől, ezeknek kb. 10%-ánál 1 millió forint feletti volt a kárösszeg. A legmagasabb síbalesetből eredő kár 5,1 millió forintot tett ki.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek