Meneküljön jóganyaralásba a tél elől!

Lefelé néző kutyapóz a napfelkeltében az óceánparton Marokkóban, relaxáció egy görög szigeten, meditatív séta egy portugál erdőben - bemutatjuk a világ legjobb jógaszállodáit, ahol most sokkal szívesebben gyakorolnánk a teljes tüdős jógalégzést a szmogos budapesti utcák helyett.

Testmozgásra vágyik, de gyűlöli a hideget? Az extrém sportoknál jobban szereti a nyugis dolgokat, a befelé fordulást? Húzzon el melegebb éghajlatra jógázni, tuti jobb lesz tőle minden. Sorra nyílnak az olyan szálláshelyek, ahol nemcsak egyszerűen szobát vehetünk ki egy meseszép nyaralóhelyen, hanem profi jógaórákkal és egészséges ételekkel is kényeztetnek az ott tartózkodásunk alatt. A The Guardian friss gyűjteménye alapján megmutatjuk a világ legszebb jógaközpontjait Andalúziától Marokkón át Goáig.

Spanyolország

A gyönyörű kerttel, úszómedencével és pazar panorámájú, üvegfalú jógateremmel rendelkező Centro Santillánt a festői Andalúziában találjuk, Malagától nem messze, a hegyekben. Az épületben korábban butikhotel üzemelt, új tulajdonosai azonban egy olyan központot álmodtak meg itt, ahol a nyaralást jógázással, nyújtással, lelki megújulással köthetjük össze.

Centro Santillan, Spanyolország
Galéria: Jóganyaralás
Fotó: Centro Santillan / Facebook

És milyen jól tették! Állítólag egyszer a dalai láma is járt itt, és elismerően szólt a hely gyógyító erejéről. Jógaóráik közt a teljesen kezdőktől a haladókig mindenki talál magának megfelelőt. A központ jógatermének különlegessége az a fal, amelynek köszönhetően – különböző horgok és hevederek segítségével – az egyensúlyi és fordított testhelyzeteket is könnyedén gyakorolni lehet.

Görögország

Görögországban, Ithaka szigetén, a Jón tengertől öt percnyire is találunk egy elképesztő jógahotelt. Az Itha108 névre hallgató komplexumban velencei stílusú házban és mongol jurtákban is álomra hajthatjuk a fejünket. Itt májustól októberig tartanak a világ minden tájáról érkező tanárok által vezetett jóganyaralások, úgyhogy most maximum helyet foglalni lehet, és várni, hogy legyen már május.

Itha 108 retreat, Görögország
Galéria: Jóganyaralás
Fotó: Itha 108 retreat / Facebook

A hely étterme elsősorban a vegáknak és vegánoknak kedvez, de a tenger közelsége miatt halat azért mindig lehet kérni. A szigetet megközelíteni leginkább vízi taxin lehet Kefalónia szigetéről. Aki szervezett jóganyaralásra érkezik, annak a transzfer árát belekalkulálják a végösszegbe – ezekről itt tud tovább olvasni.

Portugália

Még bensőségesebb élményeket ígér a családi üzemeltetésű Vale de Moses központ, a Serra de Estrela hegység lábánál, Portótól 200 kilométerre. A vendégek reggelente csendes, meditációs sétát tesznek az erdőn át a folyópartra, majd egy kétórás jógaóra következik. De masszázsok, akupunktúrás kezelések, meditációs foglalkozások is segítik a további ellazulást. Húsevő jógik számítsanak rá, hogy a hely csak vegetáriánus fogásokat kínál vendégeinek.

Vale de Moses, Portugália
Galéria: Jóganyaralás
Fotó: Vale de Moses / Facebook

Olaszország

Dél-Olaszországban, Puglia régióban, a misztikus trullók földjén, Baritól 70 kilométerre találjuk a Kaliyoga központot. A zseniális úszómedencével rendelkező, békés helyen jógázással, meditációval pihenhetjük ki a mindennapokat. De ha akarjuk, tengerparti fürdőzést, kulturális kirándulásokat is szerveznek, hogy ne csak befelé figyeljünk, ha már egyszer egy ilyen csodás pontján vagyunk a világnak. A hely séfjei mindig az évszaknak megfelelő ételeket készítenek a vendégeknek, az alapanyagot a környék termelőitől szerzik be.

Kaliyoga, Olaszország

Galéria: Jóganyaralás

Fotó: Kaliyoga.com

Marokkó

Reggel jógázás az Atlanti óceán partján, napfelkeltében, délután szörfözés: ezt kínálja Marokkó új butikhotele, az Amouage. A Taghazout településen, közvetlenül a vízparton épült húsz szobás hotelt letisztultan, de a marokkói hagyományokat követve rendezték be. A hely specialitása, hogy lehet kifejezetten szörf és jóga csomagot foglalni náluk. Ebben napi két jógagyakorlás van benne – az egyik napkeltekor, a másik napnyugtakor – a fennmaradó időben pedig szörfoktatáson vehetünk részt.

India

Elmélyült mantrázás helyett frissen préselt gyümölcslére, gyors wifire, medenceparti lazításra vágyik, de azért mindezt a világ legjobb jógaoktatóinak társaságában? És lehetőleg Indiában? Irány Goa szigete, azon belül is a Yoga Goa! Az október közepétől április végéig nyitva tartó központot két portugál stílusú épületben rendezték be, gyönyörű, trópusi esőerdő hangulatú kerttel körülvéve. A lélek táplálásáról a változatos jógaórák mellett meditáció, filozófiai előadások gondoskodnak, a testi jóllakottságért pedig két nemzetközi és egy ajurvédikus séf felel.

Yoga Goa, India
Galéria: Jóganyaralás
Fotó: Yogagoa.com

Srí Lanka

A Sen Wellness Sanctuary egy természetvédelmi területen található, a jógaórákat a lélegzetelállító Rekawa strandon tartják. A napüdvözlő jóga után már érkezik is a friss gyümölcsökből álló reggeli, majd az ajurvédikus kezelések következnek. A napot újabb jógaóra zárja, kilátással a mangrove-erdőre. Itt is vegetáriánus fogásokra kell számítani, sok helyi fogással. Na meg arra, hogy a fejünk fölött majmok ugrándoznak majd a fákon vacsora közben.

Sen wellness sanctuary, Srí Lanka
Galéria: Jóganyaralás
Fotó: Senwellnesssanctuary.com

Thaiföld

A Sanctuary központot Koh Phanganon találjuk, a jógázás mellett pilates órák, teaszertartások és wellness kezelések teszik tökéletessé az itt töltött időt. Három, hét vagy tíz éjszakás jóganyaralásra lehet náluk befizetni, de az egészséges és finom fogásokat, a csillagos ég alatt mozizást, tengerparti henyélést valószínűleg bármeddig el lehet viselni.

The Sanctuary, Thaiföld
Galéria: Jóganyaralás
Fotó: Sanctuary Thailand / Facebook
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek