Egészen földöntúli látvány a sarki fény a repülő ablakából nézve

  Egészen földöntúli látvány a sarki fény a repülő ablakából nézve.

  Bár számos utazási iroda gondosan összerakott ajánlata csalogatja a sarki fényre kíváncsi turistákat, sokan csalódottan térnek haza az aurora borealis-vadászatukról. A látványt ugyanis sem helyhez, sem időhöz kötve nem lehet garantálni. Az alábbi videót készítő Izlandra tartó utasnak azonban nem lehet oka a panaszra - írja a The Telegraph.

  Aryeh Nirenberg a Delta légitársaság New Yorkból Reikjavikba tartó járatán ülve az alábbi kisvideót készítette a gyönyörű légköri fényjátékról még szilveszter éjjelén. A gépe 10 668 méter magasságban járt, amikor a repülő ablakán kinézve ez a látvány fogadta:

  Mi az a sarki fény?
  A jelenség akkor keletkezik, amikor a Napból származó töltött részecskék a sarkpontoknál elérik a Föld légkörét. "A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű" – áll a Wikipedia vonatkozó szócikkében. Az oxigén zöld és vörös, a nitrogén kékesibolya fényeket eredményez. Az olykor sugaras szerkezetű, olykor szalagokra emlékeztető sarki fény tudományos elnevezése az aurora borealis, nevét a hajnal római istennőjéről, Auróráról kapta. A déli féltekén ugyanez a jelenség figyelhető meg, ott azonban aurora australisnak hívják.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!