Hivatásos remetét keresnek egy osztrák sziklakunyhóba

  Hivatásos remetét keresnek egy osztrák sziklakunyhóba.

  Pályázatot hirdettek egy megüresedett remeteállás betöltésére Ausztriában. A több mint 350 éves saalfeldeni Szent György-remeteség a múlt év ősze óta lakatlan, mivel egy bécsi plébános és pszichoterapeuta, aki egy évig lakott a meredek sziklafalba épült remetelakban, visszatért a fővárosba. Előtte 12 éven át egy bencés szerzetes töltötte be a saalfeldeni remete "állását" - olvasható az MTI hírei között. 

  Ez a látvány fogadja a remeteségbe túrázókatFotó: Saalfelden-leogang.com

  A remetelak egyike Közép-Európa nagyon kevés megmaradt lakott remeteségeinek. A Salzburg tartományban fekvő település önkormányzata és gyülekezete által meghirdetett pályázat "önmagával békében élő" és "keresztény kötődésű" embert keres. A pályázótól nem várnak el túl sokat, nem szükséges különösebb szaktudás vagy tapasztalat, de az illető köteles elbeszélgetni a remetelak látogatóival, mivel a nyári időszakban sok helybéli és turista keresi fel a helyet, hogy élvezze a kilátást, imádkozzon vagy beszélgessen az őt foglalkoztató vagy nyomasztó dolgokról.

  A saalfeldeni remetelak 2014 szeptemberében ünnepelte fennállásának 350. évfordulóját. Hajdan egy természetes sziklabarlangot alakítottak kápolnává, ahol az állatok védőszentjét, Szent Györgyöt tisztelik. A közelében, ugyancsak egy sziklamélyedésben épült egy puritán kunyhó remeteszállásként.

  A csütörtökön közzétett álláshirdetés hangsúlyozza, hogy a pályázónak le kell mondania a modern kor minden kényelméről, a remetelakban nincs se áram, se vezetékes víz, "viszont annál több az idő imára és befelé fordulásra". Aki nem tud lemondani a tévéről, a számítógépről és a központi fűtésről, az alkalmatlan a beosztásra. Jelentkezni írásban kell március 15-ig - megindokolva a szándékot - , beköltözni április közepéig, a hagyományos Szent György-ünnepig lehet.

  Téli szállásról magának kell gondoskodnia a leendő remetének, mivel a magasan a hegyoldalban lévő remetelak télen nem lakható. A remeteség korábbi lakója, Raimund bencés szerzetes, aki 12 évet töltött a kunyhóban, jó időben egy padon üldögélt a kápolna előtt. Szívesen elbeszélgetett a látogatókkal, de egy hajdani újságcikk szerint "megértette az emberekkel a hallgatás, a befelé fordulás és a spiritualitás jelentőségét is".

  Egykor a remete tisztsége még olyan keresett volt, hogy például 1970-ben a vesztes pályázó többször rálőtt a remetelak új lakójára. Hét lövés érte a bejárati ajtót, és bár az új remete, Karl Kurz stájer kereskedő nem sebesült meg, annyira megijedt, hogy visszatért szülőföldjére.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!