Csillagtúrázzunk Sopronból! Van itt minden: hajtány, segway, bob, SUP, bor és csoki is

A környék programlehetőségeit gyűjtögetve még mi magunk is meglepődtünk, mennyire sokszínű nyaralást lehet összehozni egy soproni bázissal. Az osztrák határ és a Fertő tó közelsége miatt rengeteg dologgal szórakoztathatjuk magunkat a bringázástól a városnézésen át a vízi sportokig. Mutatjuk a legjobbakat.

Sopron tökéletes kiindulási pont, ha igazán aktív, sokszínű nyaralásra vágyunk, ahonnan csillagtúra-szerűen járhatjuk be a környéket. Minden napra új élményt tartogat, ha azt már végigpróbáltuk, amit Sopron adhatott a Tűztoronytól a barokk óvárosban tett sétákon át a csokikóstolásig Harreréknél.

Sopron környéki túrák
A hangulatos, négycsillagos Hotel Sopron kedvező ajánlatokkal, igazi vendégszeretettel várja Önt az osztrák-magyar határ és a Fertő tó közelében, csupán néhány lépésre Sopron szívétől, páratlan kilátást nyújtva Sopron jelképére, a Tűztoronyra. Díjmentes parkoló és wifi, kerékpárbérlés, nyáron kültéri medence! Válassza családi programcsomagunkat, hogy a környék felfedezése még tartalmasabb legyen! (X)

 

Rengeteg gyerekprogram határon innen és túl

 

A családi létesítmények közt a Bécsi dombon épült nyári bobpálya ugyan nem annyira ismert, mint a visegrádi testvér, de 750 méteren itt is le lehet csúszni. A pályát a 84-es útról közelíthetjük meg, nem messze a kliegenbachi határátkelőtől. A városhoz közel a Lővér kalandpark is ingergazdag hely: vannak különböző nehézségi fokozatú pályák, mászófal, ugrófal, íjászpálya, csúszópálya, az óvodáskorúak számára pedig készségfejlesztő kötélpálya. Így aztán valószínűleg aznap este már nem kell altatni a gyerekeket.

Csúszdaparadicsom
Galéria: Burgenland gyerekprogramok
(Fotó: Andi Bruckner / Sonnentherme)

 

A Soprontól 30 kilométerre található lutzmannsburgi (magyar nevén locsmándi) Sonnenthermét is érdemes betervezni a programba ha gyerekekkel érkezünk, imádni fogják! A legkisebbeket és szüleiket idilli babamedence, illetve közvetlenül mellette bensőséges hangulatú babaetető helyiség, a nagyobb gyerekeket megannyi élményelem és csúszda várja. Az egész hely gyakorlatilag egy hatalmas vízi játszótér, ahol egy percig sem unatkoznak a gyerekek. Ezzel szemben a szaunavilág maga a béke szigete, ahová gyerekeknek tilos a bemenet, síri csend van, és minden a zavartalan pihenésről szól, például egy dizájnos kandalló mellett relaxálva.

Ha sikerül a kiskorúakat kiimádkozni a vízből, nagyobb gyerekekkel emlékezetes családi program lehet a közös segwaytúra a szőlőtőkék között. Pláne, ha még egyikünk sem próbálta korábban ezt a futurisztikus közlekedési eszközt, így együtt nevethetünk a kezdeti szerencsétlenkedéseinken. A remegő lábú fázis egyébként meglepően rövid ideig tart, az ember pár perc alatt ráérez a testsúly-áthelyezés mikéntjére. Mi a Sonnenthermétől 20 kilométerre található Deutschkreuzban (Sopronkeresztúr) festői környezetben próbáltuk ki a segwayezést, és valóban remek programnak bizonyult két fürdőzés között.

Hajtánytúra
Galéria: Burgenland gyerekprogramok
(Fotó: Sonnenland Draisinentour GMBH)

 

A minket vendégül látó cég másik specialitása a hajtánytúra, egy kifejezetten erre a célra épített vasútvonalon. Mi ezt sajnos még nem próbáltuk, de kisebb gyerekekkel lehet, hogy érdemesebb inkább egy ilyenre benevezni. Valószínűleg kevesebb önállóságra van szükség a hajtányon ücsörgéshez míg apa és anya teker, mint a segway önálló irányításához.

Vidámparktól a denevérekig
És ez még mindig nem minden, amit Sopron környéke a családosoknak adni tud. A ruszti Familypark vidámparkban is garantáltan el tudunk tölteni egy teljes napot. És a környék várainak felfedezésére is feltétlen szánjunk időt! A fraknói várban a kitömött, plafonról lelógatott krokodil, és a lékai vár gyerekeknek szóló, interaktív denevérkiállítása biztosan megragadja majd a fantáziájukat.

 

Aktív programok: két keréken, szörfdeszkán, termálvízben

 

A Fertő tó csak egy karnyújtásnyira fekszik Soprontól. Ha pedig Fertő tó, akkor bringázás! A tókerülő kerékpárutat szinte mindenki ismeri, azt viszont már kevesebben tudják, hogy az osztrák oldalon nagyon sok más mellék-kerékpárút is van. Például a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park szikes tavainál vezető utak, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a gazdag madárvilággal. Olyan kevésbé ismert madarakat láthatunk, mint a gólyatöcs, a gulipán vagy a bíbic. Ide is érdemes távcsövet vinni magunkkal, de sok helyen (és főleg tavasszal) konkrétan az ember mellett sétálgatnak a pelyhes bíbic-fiókák vagy éppen komplett nyári lúd családok.

Kite szörfös a Fertő tavon
Galéria: Nyaralás a Fertő-tónál
(Fotó: Peter Burgstaller / Burgenland Tourismus Peter Burgstaller)

 

De a vízi sportok szerelmesei sem fognak itt unatkozni. Sokan úgy tartják, hogy a jellegzetes, csíkos világítótornyú podersdorfi strand a legjobb a tónál. Itt szörfözni, kite szörfözni és stand up paddlingezni (SUP) is meg lehet tanulni. Utóbbi nem más, mint egy széles testű szörfdeszkán állva - bátortalanabbaknak térdelve - evezés. A SUP nyugodt vízen egy nagyon békés sport, erős szélben inkább jobban hasonlít erőnléti edzésre. Utóbbi esetben is nagy élmény, de azért inkább szélcsendben próbálják ki.

Tipp
Hagyományosabb vízi közlekedési eszközre vágyik? A tó vizét menetrend szerint közlekedő hajók szelik, de kis elektromos meghajtású csónakot is lehet bérelni a ruszti strandon. Ugyanott kenutúrára is benevezhetünk, ahol a nádas élővilágát ismerhetjük meg: a vízi madaraktól egészen a vízre épített nyaralók tulajdonosainak pezsgőzési szokásaiig. Ne hagyják ki, nagyon vicces élmény. Bővebben itt írtunk mindegyikről (mármint a hajókról, nem a víkendházak tulajairól).

 

Ha elfáradtak a nagy aktívkodásban, és beáztatnák magukat a termálvízbe, mindezt lehetőleg patinás fürdőváros-hangulatban, jó hírünk van. Sopronból csupán 50 percet kell autózni Baden bei Wienig. A fürdővárosok alapfelszereltségének számító patinás kaszinó-, színház- és gyógyfürdőépületek természetesen innen sem hiányozhatnak. Fürdőzés után jól esik a neoklasszicista és biedermeier stílusú épületekkel szegélyezett sétálóutcákon korzózni, vagy a város két parkjának egyikében ejtőzni. Az 52 hektáros Kurparkban nyaranta koncerteket tartanak, a kertet szobrok, kutak ékesítik. Érdekesség, hogy van itt pár féltrópusi növény és egy nosztalgikus hangulatú kávézó is. A Doblhoffpark csupán nyolc hektáros, viszont több mint harmincezer tő rózsának ad otthont.

 

Városnézés: gólyák, borok, kis- és nagyvárosok

 

És ha már a városnézési lehetőségeknél tartunk: Soprontól húsz kilométerre találjuk a bűbájos Rusztot, melynek óvárosa 2001 óta UNESCO világörökség. Különlegessége, hogy szinte minden házának kéményén egy-egy gólyapár fészkel. Tokaj testvérvárosában túlzás nélkül minden második kapualjban hangulatos, szőlővel befuttatott vendéglátóhely várja a házias osztrák ízekre vágyókat és remek borokra szomjazókat.

Krems - Steinertor
Galéria: Alsó-Ausztria
(Fotó: mimi / Travelo)

 

De Eisenstadt, vagyis Kismarton sincs messze (kocsival fél óra) – itt az Esterházy-kastélyt és Haydn egykori lakóházát nézzék meg! De másfél óra alatt a pazar osztrák Dunakanyar bejáratához, Krems városához is eljuthatnak. Színes házak, futómuskátlis balkonládákkal megpakolt erkélyek, hangulatos kávézóteraszok – nem is soroljuk tovább, hogy miért jó ide eljönni. A takaros Krems bár manapság nem tűnik túl fontos városnak, a 11-12. században jelentősége és kiterjedése is akkora volt - ha nem nagyobb -, mint Bécsé. (Ahová egyébként akár vonattal, akár autóval mennénk, Sopronból egy óra alatt átjuthatunk egy kis városnézésre.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek