Négy elképesztő szurdok, amit mindenkinek látni kell

Kényelmes séta a türkizkék víz fölött Szlovéniában, elképesztő kirándulás az osztrák Grand Canyonban, egy nyaranta tarka fényekben pompázó svájci szurdok, izzasztó túra láncok és létrák között a Szlovák Paradicsomban. Pompás szurdokvölgyi kirándulások, amiket egyszer mindenkinek ki kell próbálni.

Vintgar-szurdok, Szlovénia

A Szlovénia legnépszerűbb turistalátványosságától, a Bledi-tótól mindössze négy kilométerre található Vintgar-szurdokot minden környékre érkezőnek látni kell! A bejáratnál négy eurót kell fizetni a belépésért, és indulhat is a móka. A körülbelül másfél kilométer hosszú völgyben fa hidakon közlekedve csodálhatjuk a sebes vizű, türkizkék patakot, és a körülötte magasodó sziklákat.

Galéria: Tuti kirándulóhelyek külföldönFotó: mimi / Travelo

Valamint egy emberi kéz építette látványosságot is találunk itt: a bohinji vasútvonal egyíves kőhídját, amely 1906-ban épült és 33,5 méter magasban halad át a szurdokon – írja Bled turistainformációs honlapja. A sétaösvény Szlovénia legmagasabb folyami zuhatagánál, a Sum-vízesésnél ér véget. Az út oda-vissza nagyjából egy óra alatt kényelmesen megjárható, és nagyon romantikus, természetközeli élményt nyújt.

Fontos! A Vintgar-szurdok idén áprilistól várja a kirándulókat.

Ötscher-szurdok, Ausztria

Ausztria legszebb túraútvonalai közt tartják számon az 1893 méteres Ötscher-hegy szurdokrendszerét, melyben egy titokzatos világ tárul a turisták szeme elé. Az út végig eszméletlen színekben játszó hegyi patakok között vezet és keskeny utakon lehet végigkaptatni a csipkézett hegyormok között.

Galéria: Tuti kirándulóhelyek külföldönFotó: Franz Weingartner / www.weinfranz.at

A sziklafalból időnként vízesések törnek elő, és amikor az ember azt hiszi, hogy ennél úgysem lehet elképesztőbb a táj, mindig átér a szurdokvölgy egy újabb szakaszába, ahol teljesen új környezet fogad. Pont úgy, mintha az egyik égövből a másikba léptünk volna át. Feltehetően erről az elképesztő tájról kaphatta a szurdok közkeletű becenevét is: ma már mindenki csak „az osztrák Grand Canyonként" emlegeti. Élménybeszámolónkat a környékről itt találja.

Aare-szurdok, Svájc

Magas sziklafalak, sebesen robogó folyó, szűk alagutak és barlangok, melyek sziklafalain kívülről fahidak futnak körbe - ez az Aare szurdok a svájci Bern kantonban. A nyári hónapokban, júliusban és augusztusban még különlegesebb élmény itt sétát tenni, ugyanis díszkivilágítást kapnak a sziklák, amelyek között a Rajna felé igyekvő Aare folyó mintegy 10 ezer évvel korábban tört utat magának.

Galéria: Tuti kirándulóhelyek külföldönFotó: Urs Flüeler / MTI / EPA

A szűk szakadékban tekergő folyó mentén, a meredek sziklafalba rögzített pallókat és átjárókat hosszú évtizede óda használják a turisták, a szurdok egyik bejáratától még kerekesszékkel is megközelíthető a sziklafal mentén futó sétány.

Zejmár-szakadék, Szlovákia

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park legrövidebb szurdoka a Zejmár-szakadék (Zejmarská roklina). A Dedinky víztározó mellett található kemping mellől induló piros jelzésen tudunk elindulni az irányába. Az útvonal mindenhol tökéletesen járható, jól jelzett és kiépített. Ha térképet viszünk, eltévedni szinte lehetetlen. A kezdő túrázók és a családdal ide érkezők is teljesíteni tudják a túra rövidebbik részét, amely a Gerava-fennsíktól (Geravy) vezet vissza Dedinkyre.

Tériszonyosoknak rossz lesz
Galéria: Tuti kirándulóhelyek külföldön
Fotó: Lónárt Dániel / Travelo

Néhány kilométer múlva elérjük Hollópatak (Mlynky) települést, amin áthaladva a szakadék bejáratához érkezünk. Itt felnőttek 1,5 euró ellenében léphetnek be, ne felejtsünk el pénzt vinni magunkkal, innen bosszantó visszafordulni. Nem sokkal azután, hogy belépünk, el is kezdődik az izgi szakasz. Itt létrákon kell megmászni a sziklafalakat, lánccal biztosított fémtálcákon továbbhaladva, valamint a patakmederben, köveken egyensúlyozva menni folyásiránnyal szemben, egészen a zejmári sziklacsúcsig. Itt gyönyörű látkép fogad minket, és egy kicsit kiszuszoghatjuk magunkat. A túraútvonal tíz évnél idősebbeknek engedélyezett, de tériszonnyal nem kompatibilis.

A vízesésekkel, létrákkal, sziklákkal és kapaszkodókkal tarkított izgalmas szakasz után egy nagyon szép, szinte mesebeli fenyvesen keresztül vezet az utunk az 1027 méter magasan fekvő Geravy fennsíkhoz. Ez egy elvarázsolt, világtól elzárt hely, ahol lovak, bárányok, kecskék és (elkerítve) vaddisznók és nyulak legelésznek. Itt kipihenhetjük az út fáradalmait, és van egy kis büfé, ahol vehetünk élelmet, hogy könnyebb legyen folytatni utunkat.

A panoráma minden nehézségért kárpótol
Galéria: Tuti kirándulóhelyek külföldön
Fotó: Lónárt Dániel / Travelo

A rövidebb útvonal innen visszafelé a faluba a zöld jelzésen vezet vissza. Az edzettebb túrázók a sárga, majd a zöld jelzést követve kerülhetik meg a hegyet, ez a kitérő körülbelül két órával jelent többet (tempótól függően). Stracena (Stratená) település határában érkezünk meg, innen a felduzzasztott tó egy kis kanyarulata tárul elénk, mely mellett végig tudunk menni egészen Dedinky településig.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Európa egyik legjobb fesztiválja itt van a szomszédban és most is zajlik
Ha esetleg még nincsenek terveink a pünkösdi hétvégére, át is ruccanhatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek