Átadták a világ leghosszabb levegőbe épült kerékpárútját

Átadták a világ leghosszabb levegőbe épült kerékpárútját.

Kína első és egyben a világ leghosszabb, pillérekre épült kerékpárútját adták át Hsziamen kínai nagyvárosban. Az öt méter széles, kétszer két sávos magasított bicikliút 7,6 kilométer hosszan, helyenként öt méteres magasságban kanyarog, a három és fél millió lakosú délkelet-kínai tengerparti metropolisz öt jelentős lakónegyedét és három bevásárlónegyedét összekötve - írja az MTI.

A csütörtökön átadott, és egy hónapig tesztüzemmódban működő "égi" bicikliúton óránként 2000 kerékpár haladhat keresztül maximálisan 25 kilométeres óránkénti sebességgel. Kapui a multiszenzoros megfigyelőrendszernek köszönhetően automatikusan becsukódnak, ha túl nagy a zsúfoltság. A pályára 11 helyen - 11 buszmegállónál és két metróállomásnál - lehet felhajtani.

A magasított kerékpárutat 1,3 méter magas korlát szegélyezi, és bár 30 ezer lámpa világítja meg, éjszaka - este fél 11-től reggel fél 7-ig - nem használható. Olyanok is használhatják, akiknek nincs saját bringájuk, mert a "gyorsforgalmi bicikliúton" bérelni is lehet kerékpárt. Néhány nyugat-európai városban már épült hasonló, de rövidebb bicikliút.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek