Ezért bringázzon óvatosan a Pilisben

A hidegben is népszerű a Pilis Bike bringás úthálózat, az útviszonyok azonban megváltoztak. Elmondjuk, hol figyeljen különösen a csúszós szakaszokra.

A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat ez év áprilisi átadása óta sok kerékpáros választotta a kilenc „Parkolj és bringázz!" (P+B) pontról induló 28 kijelölt biciklitúra egyikét. Az érdeklődés a mai napig, az időjárás hűvösebbre fordulásával sem lankadt, azonban a téliesre váló idővel összhangban az erdőgazdaság fontosnak tartja felhívni a figyelmet az útviszonyok megváltozására is, olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

pilisbike.hu

 A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatnak köszönhetően 2016. április óta csaknem 600 kilométernyi ajánlott kerékpáros túraútvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére a Pilisben, illetve a Budai- és a Visegrádi-hegységben.

Az erdei kerékpározásnál sosem szabad figyelmen kívül hagyni és félvállról venni a természet erejét: az elmúlt napok hideg időjárása, a páralecsapódás és a magasabb területeken tapasztalt, fagypont alatti hőmérséklet, továbbá az útra rakódott őszi sár- és avarréteg miatt ugyanis a Pilis Bike útvonalai mostanában igen csúszósak lehetnek, ami miatt a kerékpározás különös körültekintést igényel.

„Mindez különösen a lejtős szakaszokra vonatkozik, amilyen például a Paprét - Szentendre - Skanzen közti útvonal is, ahol biciklivel rövid idő alatt akár 40-50 km/h-s sebességre is fel lehet gyorsulni, azonban a fékezés már gondot okozhat. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kerékpáros kirándulókat, hogy az őszi és a téli szezonban különösen figyeljenek a szabályok betartására, leginkább a megfelelő sebesség megválasztására. A téli utakon a felelőtlen száguldás a jó felszereléssel rendelkező, tapasztalt sportolók számára is balesetveszélyes lehet!" – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Az alábbi útvonalakon lehet szükség fokozott körültekintésre:
Pilisszentlászló, Kisrigó Vendéglő – Magasrakodó – Tölgyikrek – Fagyos katona – Magasrakodó – Pilisszentlászló, Kisrigó Vendéglő
Pilisszentlászló – Pilisszentlászló, hegytető
Szentendre, Skanzen – Pap-rét – Telgárthy-rét
Piliscsaba – Nagykovácsi
Nagykovácsi – Budakeszi Vadaspark

Fontos továbbá, hogy a kerékpározók számára a Pilisi Bike turisztikai fejlesztésnek köszönhetően megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, ezeken továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok (köztük gyerekek), és erdei állatok is keresztezhetik. A biciklizést az erdőben is a szabályok betartása teszi biztonságossá.

Bővebb információ a Pilis Bike kerékpáros erdei úthálózatról itt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek