Folyamatosan hullik a díjeső a Galya-kilátóra

  Folyamatosan hullik a díjeső a Galya-kilátóra

  Díjat díjra halmoz a Péter hegyesén álló torony: ezúttal a 2016 American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát nyerte el - írja a Turista magazin.

  A Galyatető Turistacentrum részét képező kilátó Kovács Csaba, Vass-Eysen Áronés Szenthe Ágoston – a Nartarchitects építésziroda munkatársainak tervei alapján újult meg. Tavaly a Média Építészeti Díja versenyen tarolt az épületek között, néhány hónappal ezelőtt az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin versenyén, az Architizer A+ Awards-on nyerte el a közönségdíjat Renováció kategóriában; most pedig újabb nemzetközi kitüntetéssel gazdagodott.

  Az AAP-t idén rendezték meg első alkalommal, azzal a küldetéssel, hogy népszerűsítsék az építészet, a belsőépítészet és a tájépítészet kiemelkedő alkotásait. A verseny 40 kategóriájának mezőnyébe a világ minden tájáról kerültek alkotások. A díjazottakat szakmai zsűri választotta ki a formát és a funkcionalitást figyelembe véve, illetve az alapján, mennyire innovatív az épület. A három fődíjason kívül, amelyeket az építészet, a belsőépítészet, illetve a tájépítészet területéről jelöltek ki, több száz projekt kapott platina, arany, ezüst és bronz fokozatot is. A Galya-kilátót arany fokozattal tüntették ki „Restaurálás és felújítás" kategóriában.

   

  Nézegessen fotókat a nyertes Galya-kilátóról!
  Galéria: Galya kilátó
  Fotó: Tassy Márk / MTSZ

   

  360 fokos panoráma 1000 méter magasan

   

  A Péter hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó.

  A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdeni. Akinek ez sikerül, a közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhet.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!