Adrenalin reggel, délben, este: külföldi extrémségek

Tandemugrás Zadar felett, száguldás Szlovéniában, osztrák via ferrata? Ha az adrenalin nyomában járunk, a szomszédos országokban is kísérletezhetünk. Őszi extrém programajánlónk külföldi kiadása következik.

Beköszöntött az ősz, és kültéri sportprogramokra ácsingózik? Kipipált már mindent az itthoni extrém programok listájáról, és valami újra vágyik? Határon túl is számos lehetőség akad, ahol halált megvető bátorságáról tehet tanúbizonyságot. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb outdoor programlehetőségeket a szomszédos országokból.

Zipline a festői Júliai-Alpokban

Szlovéniában minden van, ami kell: tengerpart, rengeteg erdő, jó ételek, festői hegyek – mindenki találhat kedvére valót. Ha egy nyugodt hétvége helyett inkább velőt rázó üvöltések között száguldanánk, irány Bovec városa.

Nagy levegő, elrugaszkodás, indulás
Galéria: Extrémségek nyomában külföldön
Fotó: Karsai Roni / Travelo

A csendes városka mellett található Európa egyik leghosszabb drótkötélpályája, amely kis híján három kilométer hosszan kígyózik a Júliai-Alpok egyik völgyében. A Zipline Slovenia csapata összesen öt darab, 500-700 méteres drótot feszített ki a völgyben: az első menet „lassú" bemelegítésképpen, a másodikon kipróbálhatjuk a tandemsüvöltést, aztán jön egy nagyon gyors szakasz, ahol akár 60 km/h-val is száguldhatunk.

Tapasztalatból mondjuk, hogy tériszonyosoknak ideális: olyan meghökkentően gyönyörű a táj, hogy az embernek szinte fel sem tűnik, hogy 200 méterrel a föld fölött lóg egy kötélen. A kötéltúra két-három órás, és 55 euróba kerül. A hóbortos csapat egyébként szervez rafting- és barlangtúrákat, valamint mászótanfolyamokat is a Soca-völgyben. Részletek honlapjukon, amely magyarul is elérhető.

Ha már a zipline-nál tartunk: a műfaj csúcstartója a wales-i Zipworld Velocity nevű pályája, mely jelenleg Európa leghosszabb, és a bolygó leggyorsabb drótkötélpályája. Ott akár 100 km/h-s sebességgel is száguldhatnak. De azért biztosak lehetnek abban, hogy a boveci pálya is kellő izgalmakat rejt magában.

A horvát tengerpart felülnézetből

A nyári szezon végeztével is érdemes Horvátország felé venni az irányt. Lehet, hogy már nem fürödhetünk a tengerben, de megnézhetjük például felülről a partot és a városokat. Az ADV (Adventure Driven Vacations) Zágráb és Zadar felett is szervez tandemugrásokat november végéig.

Zadarnál az Adriában gyönyörködhet az ember
Galéria: Extrémségek nyomában külföldön
Fotó: Adventure Driven Vacations

Az ugrások 58 ezer forinttól kezdődnek. A mászás iránt érdeklődők a Paklenica Nemzeti Parkban sajátíthatják el a sziklamászás alapjait. Részletek a honlapon.

Ha alternatívát keresünk a városnézésre, Isztrián egy csapat lelkes ejtőernyős vár ránk, ahol Motovun környékét ejtőernyővel fedezhetjük fel. A csomagok 24-25 ezer forinttól kezdődnek, és akár három órát is a levegőben lehet tölteni.

Barangolja be Sopront vezetővel!
Felejthetetlen élményekben gazdag túrák a soproni Hotel Sziesztából szakképzett vezetővel gyalogosan, kerékpárral, vagy akár a 21. század leginnovatívabb eszközével, segway-vel! Túra ízelítő: erdei séta a Károly-kilátóhoz, fáklyás esti séta a Sörházdombi-kilátóhoz, „Vasfüggöny" kerékpártúra: Határtalan tekerés a Fertő-tóhoz borkóstolással, Sopron nevezetességeinek nyomában segway-vel. (X)


Osztrák alpesi élmények sziklaháton és a felhők között

Tirolban is lehet ejtőernyőzni: Lienz környékén biztosít erre lehetőséget az Adventure Austria csapata, akik az aktív pihenés megszervezéséről gondoskodnak a térségben. Akár 2500 méteres magasságból is megejthetünk egy tandemugrást. Árakért a céggel kell felvenni a kapcsolatot.

Lienz környékén via ferrata és ejtőernyőzés közül válogathatunk
Galéria: Extrémségek nyomában külföldön
Fotó: AdventureAustria / Facebook

Ha Tirolba visz utunk, akkor érdemes a via ferrata útvonalakkal próbát tenni. A kiépített pályákon a kezdők és a haladók is jól érezhetik magukat. Ezen a honlapon olvasható a pályák leírása, ahonnan német nyelvű térképet is letölthetünk.

Ha már a via ferratánál tartunk, hazai szervezésű csoporthoz is csatlakozhatunk a Viaferrata.hu égisze alatt. A csapat számos via ferrata, trekking és magashegyi túrát szervez többek közt az Alpokba, a Dolomitokba és a Garda-tó környékére. Vegyék fel a kapcsolatot a túravezetőkkel, akik elmondják, hogy mikorra vannak időpontok. Csoportok részére külön időpont kérhető, ez ideális lehet, ha a baráti társaság együtt szeretné megmérettetni magát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek