'56-os emléktúra indul Pannonhalmáról és Rómából

Mihályi Géza olaszországi emigráns egykori bencés diák tiszteletére tartanak emléktúrát, amely Pannonhalmáról Budapestre, illetve Rómából Capestranóba vezet. Az október 18-án induló úthoz bárki csatlakozhat, de gondoskodnia kell a szállásról, a felszerelésről és az ellátásáról.

Október 18-án és 19-én a Testnevelési Egyetem szervezésében magyar fiatalok emléktúrára indulnak Pannonhalmáról, a Bencés Főapátságból Budapestre. Ugyanezen a napon párhuzamosan elindul egy emlékút Rómából is Capestranóba, amelyen tíz olasz fiatal vesz részt.

Az útvonalak a következők: Pannonhalma – Tata – Esztergom – Visegrád – Budavár; illetve Róma – Monterotondo – Rieti – l'Aquilla – Capestrano.

A túrázókat 2016. október 16-án Ferenc pápa köszönti a vatikáni Szent Péter téren, majd október 17-én a Római Magyar Akadémián sporttörténeti konferenciát szervezünk a Római Magyar Nagykövetséggel és a Foro Italico sportegyetemmel.

56.tf.hu

Az emléktúra mindkét országban szentmisével kezdődik: 2016. október 18-án a vatikáni Magyar Kápolnában, Pannonhalmán pedig a Bencés Főapátságban.

A túra teljes távját – Magyarországon 260 km, Olaszországban 220 km (legnagyobb szintkülönbség: 1400m/nap) – a Testnevelési Egyetem pályázat útján kiválasztott hallgatói (Olaszországban 10 fő, Magyarországon 20 fő) és a technikai személyzet teszik meg.

Hozzájuk csatlakoznak a túra által érintett települések általános- és középiskolásai, érdeklődő lakosai, természetjárói; valamint a Testnevelési Egyetem volt és jelenlegi hallgatói és oktatói.

Az olaszországi túra gyalogosan és kerékpárral; a magyarországi túra gyalogosan és kerékpárral lesz teljesíthető, illetve (az időjárástól függően) az Esztergom-Visegrád- Budavár szakaszon vízi járművek is rendelkezésre állnak. Október 22-én, szombaton egy szakaszt lóháton tesznek meg az egyetem hallgatói.

A túrához emellett bárki csatlakozhat a megadott szakaszokon, de a felszerelésről, biztosításról, szállásról és étkezésről mindenki maga gondoskodik. Összesen mintegy ezer résztvevőre számítanak a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek