Sötétben foszforeszkál a világ legpompásabb kerékpársávja

Sötétben foszforeszkál a világ legpompásabb kerékpársávja

A sárga felfestés helyett gyönyörű kékesen csillogó sávot alakítottak ki egy lengyel kisvárosban, hogy a szürkület után is biztonságosan megférjenek egymás mellett a bringások és a gyalogosok - írja a Digital Trends.

Fotó: Pawell Jagiello / gazetaolsztynska.pl

 A Lengyelország észak-keleti részében található Olsztyn nevű településen a gyalogos- és kerékpársávként felfestett útszakaszhoz speciális, a nap energiáját összegyűjtő fluoreszkáló részecskékkel dúsított festéket használtak, amely sötétben tíz órán át képes kékesen csillogva utat mutatni.

"Az erdős, dombokkal ölelt, folyó melletti tájon elhaladó út éjszakánként gyönyörűen fénylik, amely nemcsak különleges kiegészítője az egyébként is varázslatos tájnak, de reményeink szerint ez a környezetbarát megoldás segít megelőzni a baleseteket is anélkül, hogy drága utcai lámpákat kelljen telepíteni a sáv mellé" - fogalmazott Igor Ruttmar a beruházást végző cég vezérigazgatója, miközben hozzátette, Lengyelországban nagyon sok a bringás baleset a városoktól távol eső, kivilágítás nélküli útszakaszokon.

Fotó: Pawell Jagiello / gazetaolsztynska.pl

 Daan Roosegaarde szerint, aki a street art egyik képviselőjeként segített megtervezni a kerékpárutat, "a speciális elektronikus festéknek köszönhetően olyan érzése lesz az embernek, mintha egy festményen tekerne végig".

Ehhez hasonló 100 km hosszú bringás sávot már a holland Nuenen településen is felfestettek 2014-ben, amelybe az egykor a városban élt Vincent Van Gogh jellegzetes mintáit is belekomponálták. A világító festéket egyébként jelenleg Hollandia több sávos, forgalmas autópályáin használják izzó zöld sávok formájában, ami jóval olcsóbb megoldást jelent a telepített lámpákhoz képest.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek