Extrém ősz: adrenalinlöket a hűvösödő napokra

Canopy, via ferrata, műrepülés - ezek a programok garantáltan megfűszerezik az egyre hűvösebbre forduló hétvégéket. Extrém élmények itthon, őszi kiadásban.

Ősszel a legjobb aktív programokat szervezni. A természet gyönyörű színekben pompázik, és a nyári kánikula után végre anélkül sportolhatunk, hogy öt perc után szanaszét izzadnánk magunkat. Szívesen megspékelné némi extrém kalanddal az őszi hétvégéit, nem fél a magasságtól és bírja a sebességet? Cikkünk önnek szól. De azért a kevésbé adrenalinhajhászok se féljenek, nekik is jut a jóból.

Suhanás a lombok között és felett

A bátortalanabbaknak ideális választás lehet a canopy, azaz a drótkötélpálya, melyen biztosítás mellett suhanhatunk le valamilyen magaslatról. A Nagyvillám oldalában, Visegrádnál található az ország első drótkötélpályája. A 900 méteres pályán átlagosan 13-14 méter magasan csúszhatnak a vállalkozó kedvűek. A pálya 10 szakaszból áll, és gyerekekkel is jó választás, mert már 12 éves kortól is kipróbálható. Egy menet ára 3990 forint, ne felejtsenek el előre bejelentkezni.

Lombok között suhanhatnak a Nagyvillám mellett
Galéria: Legyen extrém hazai fronton
Fotó: FunExtreme Canopy

A ország második canopy-ja a Mátrában épült meg, az Oxygen Adrenalin Parkban. Itt november ötödikéig üzemel a pálya, ami két szakaszból áll, 450 méter hosszú és 30-35 méteres magasságban gyönyörködhetünk a tájban.

Az ország leghosszabb és legmagasabban kifeszített drótkötélpályáját pedig a Zemplén Kalandparkban találjuk. A közel 1036 méter hosszú pályát Sólyom névre keresztelték, itt akár nyolcvannal is hasíthatunk lefelé. Hab a tortán, hogy mindezt 150 méteres magasságban.

Alternatív kötéltánc a Sólyom átcsúszó pályáján
Galéria: Legyen extrém hazai fronton
Fotó: Zemplén Kalandpark

Csúszás után pedig utazzanak egyet a Dongóval, Magyarország egyetlen kabinos felvonójával. Indulás előtt nézzék meg az időjárás-jelentést, mert a canopy pálya csak jó időben üzemel.

Gyulai izgalmak
Amellett, hogy a Gyulai Várfürdő és AquaPalota, valamint a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is egész évben izgalmas program a családnak, számos szabadtéri lehetőség akad a kikapcsolódásra. Ugyanis a Körösök gyönyörű völgyében gyalog, kerékpárral vagy akár vízen remek túrákat lehet tenni, a garantált programkínálatban pedig többféle kirándulás, lovasjárat vagy a pusztaparty is megtalálható. (X)


Sziklaélen táncolva

Csúszás helyett inkább mászna? A via ferraták, vagyis a vasalt utak egyre népszerűbbek már itthon is. Jelenleg három helyen tesztelhetjük és fejleszthetjük mászó készségeinket belföldön: Cseszneken, Tatabányán és a Cuha-völgyben.

Nehézségi fokozatok
A via ferratákon A-val jelölik a legkönnyebb utakat, míg az F-betűvel jelzett pálya csak a profiknak ajánlott.


Hazánk első ilyen pályája 2013 augusztusában nyílt meg a Kőmosó-szurdokban, a Cseszneki vár tövében. Itt C, D és E nehézségű pályákon mérettethetjük meg magunkat. Bővebb információ a honlapon. Az ország második via ferratája Tatabányán van, a Turul-sziklánál, 2015 óta várja a mászókat. Itt is három út közül lehet választani, amelyek D és E besorolást kaptak. Mászás közben és után a Bakonyban és a Vértesben gyönyörködhetünk. További információért kattintsanak ide

A tériszonyosoknak fel kell kötniük a gatyát
Galéria: Legyen extrém hazai fronton
Fotó: Magyar Kaland - Sport Egyesület

A legfiatalabb via ferrata-rendszer A Cuha-völgyben van, itt két pálya épült ki. A Bucsek Henrik Emlékút a kezdőknek ajánlott (B-C besorolást kapott), a Ariadné fonala pedig (D besorolással) a tapasztaltabbakat várja. Ízelítőnek olvassák el ezt a beszámolót.

A magyar via ferraták mögött egyébként Kovács Tamás áll, aki sokévnyi tapasztalattal a háta mögött látott neki a magyar mászóutak kiépítésének. Ha ennél többet szeretne megtudni a vasalt utakról, ezen a honlapon tájékozódhat. Ugyanitt felszerelést is bérelhet – nagyjából 2500 forintba kerül egy teljes szett –, és oktatásra is benevezhet, ha még csak most ismerkedik ezzel a sporttal.

Zuhanórepülés, szabadesés, lebegés

Még merészebbeknek a levegőben is akad számos programlehetőség. Például kipróbálhatják a műrepülést a budaörsi reptéren. Az adrenalinfüggők a vitorlázó repülésbe is belekóstolhatnak, az út során a zuhanórepülést is megtapasztalhatják. Az élmény 30 percig tart és egy fő részére 18 ezer forintba kerül. Sétarepülésre van lehetőség például a békéscsabai reptéren, vagy akár Veresegyházon is.

A Skyward szélcsatornájában biztonságos keretek között kipróbálhatják a szabadesés érzését
Galéria: Legyen extrém hazai fronton
Fotó: Skyward

Ha a repülőgépet csak egy felesleges koloncnak érezzük, a Skywardnál több lehetőség közül választhatunk, hogy saját bőrünkön tapasztalhassuk meg a repülés – és a zuhanás – élményét. Bemelegítésként kezdhetünk a szabadesés-szimulátorban, ahol biztonságos keretek között repkedhetünk. Mondjuk olcsónak nem olcsó: egy három perces menet 15 ezer forintba kerül.

Ha szintet lépnénk, tandemugrás során tesztelhetjük a szélcsatornában átélteket egy tapasztalt tandempilótával a hátunkon. A legolcsóbb csomag 60 ezer forinttól kezdődik, és az ugrásról kézi kamerás felvétel is készül. Szegeden is lehet tandemezni, ott 36 ezer forint a legolcsóbb csomag. Felkészülés végett érdemes megnézni a cég honlapján található hajmeresztő videókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek