Már látogatható a felújított hárshegyi kilátó

  Már látogatható a felújított hárshegyi kilátó

  A Nagy-Hárs-hegyen található, 1980-as években átadott Kaán Károly-kilátó rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő folyamaton esett át. A felújítási munkálatok befejeződtek, a kilátó mostantól ismét látogatható.

  A Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méterre a tengerszint felett helyezkedik el a Kaán Károly-kilátóFotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

  A tetőt fedő régi deszkákat a szakemberek eltávolították, helyükre egy új, komolyabb vízszigetelő réteggel ellátott zsindelytető került. A kilátót alkotó többi faszerkezeti egységeket, a korlátokat, a lépcsőket, a padlózatokat felcsiszolták, majd újrafestették. A felújítás 2,5 millió forintos magánadományból valósult meg. Az ősz folyamán az erdészet új pihenőhelyet létesít a Nagy-Hárs-hegyen.

  A névadó Kaán Károly (1887–1940) erdőmérnök végzettségű volt. Egy ideig földművelésügyi államtitkárként dolgozott. Nevéhez fűződik az erdők népjóléti szerepének törvényi szintű elismertetése és több olyan intézkedés, amely a természet értékeinek védelmét szolgálta.

  A kilátó a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától kiindulva a sárga sáv turistajelzést követve közelíthető meg. Az út egyre meredekebb, és egyre többször lehet a talaj alól előbukkanó fehér mészkősziklákat látni. A Bátori-barlang bejárta melletti erdei pihenőhely elhagyása és egy keskeny fahídon való átkelés után az út a szinte teljesen csupasz mészkősziklán halad egészen a kilátó előtti tisztásig - olvasható a Gyermekvasút oldalán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek