Több mint 150 hegymászó tolongott a Mount Everesten

Egyetlen nap alatt több mint 150 hegymászó jutott fel a Mount Everestre, miután csütörtökre megjavult az időjárás, és el tudtak indulni a világ legmagasabb hegycsúcsára - közölték a nepáli hivatalos források.

A mászók között volt egy csoport katona az Egyesült Arab Emírségekből és az indiai hadseregből is akadtak a csúcstámadók között. A zsúfolt napról beszámoló kormányhivatalnok szerint nehéz lenne megmondani, pontosan hányan értek fel a csúcsra vagy milyen országból érkeztek, számolt be az MTI.

 

Fotó: Bradley Jackson - Europress/Getty

Többségük már biztonságban visszatért a lejjebb létesített táborokba, és a csúcs környékén még mindig kedvező az idő - fűzte hozzá.

Május 11. óta szinte naponta akadt, aki felért a 8850 méter magasságban fekvő csúcsra, az erős szél miatt azonban sem kedden, sem szerdán nem indulhattak el a mászók.

Nem szokatlan, hogy egyetlen nap alatt nagy számú hegymászó éri el a csúcsot, mivel májusban csupán két-három olyan időjárási ablak kínálkozik, amikor neki lehet vágni a hegytetőnek. Az idei szezon az elmúlt két év katasztrófáinak fényében kedvezően alakul a hegymászók szempontjából.

Tavaly egy erős földrengés miatt megindult lavina miatt 19 mászó lelte halálát a hegyen, és 61-en megsérültek az alaptáborban. 2014-ben 16 serpa halt meg egy lavina miatt, amely az alaptábor fölött sodorta el őket.

Félő volt, hogy a tragédiák visszatartják majd a hegymászókat, de idén tavasszal ismét több ezernyi külföldi mászó érkezett Nepálba.

Közben megkezdték a világ legmagasabb hegycsúcsának szentelt múzeum építését a tibeti Tingri megyében, a Mount Everest lábánál. Az ötszintes épületben három futballpályányi területen, egyebek közt fosszíliákon mutatják be a hegy élővilágát, és megismertetik a látogatókat a környékbeli emberek életével is. A beruházásra 41,8 millió jüant (1,8 milliárd forint) szánnak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek