50 helyszínen lesz fülemüleséta májusban

Országszerte mintegy 50 helyszínen szervez rövid késő délutáni, kora esti sétát május végéig a fülemülék énekének meghallgatására a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME közleménye szerint a Fülemülék éjszakája programsorozat részeként több mint 10 megye településein - köztük Győrszentivánon, a budapesti Margitszigeten, Naszályon, Tápiósülyön és Miskolcon -, elsősorban lakott területeken vagy ezek határában várják a madarászok a fülemülék éneke iránt érdeklődőket. Számos helyszínen madárgyűrűzés is lesz, számolt be az MTI.

 

Fotó: J. Dietrich, Wikipedia

Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara, a fülemüle. A verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csupán kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, hanem az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

A fülemüle hangja számos művészt ihletett meg az elmúlt évszázadokban. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogányfőhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár - olvasható a közleményben, amely szerint a programsorozat helyszíneinek folyamatosan frissülő, teljes listája a www.mme.hu oldalon található meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek