Rangos nemzetközi díjat nyerhet a galyatetői kilátó - szavazzon ön is!

Augusztusban írtunk hazánk legmagasabban fekvő és legkülönlegesebb hegyi bivak szálláshelyeinek átadásáról a Galya-kilátó tetejében, most pedig arról olvasni, hogy a megújult kilátót egy nemzetközi zsűri is beválogatta az Architizer A+ Awards Architecture+Renovation kategóriájának legjobbjai közé. A hg.hu építészeti és dizájn portál szerint mindez annyit jelent, hogy az elmúlt évek után újra magyar győztese lehet a nagynevű nemzetközi versenynek, amelynek eredményeit április 12-én hirdetik ki.

Nézegessen fotókat a nyertes Galya-kilátóról!
Galéria: Galya kilátó
Fotó: Tassy Márk / MTSZ

 A 990 méteres magasságban fekvő Péter-hegyese kilátóba puritán, de árammal és wifivel ellátott, egyenként öt férőhelyes ún. hegyi bivak szobát építettek. A szállás fala nyers beton, kerek színes kajütablakokkal tagolva. A helyiségben két lámpa van. Egyet bentről lehet felkapcsolni, a másik programozható, és ha nincs vendég, este automatikusan felkapcsol. A torony ezáltal éjszaka érdekes díszfényeket kap. A helyiségek szintén kerek, hobbitlak-ajtóhoz hasonlító bejáratai sem öncélúak, azért lettek ilyen formájúak, hogy a lépcsősornál ne kelljen külön pihenőket kialakítani.

A kilátó közelében található bakancsos szálláson a vendégeknek a folyosón helyeztek el egy nagyobb zárt szekrényt, de a szobákban az ágyak melletti kisebb zárt-, és éjjeli szekrényekben is tárolhatják egy-egy napig személyes dolgaikat. A ház nyitott polcain áramvételi lehetőség és 360 fokban állítható éjjeli lámpát is talál a turista. Minden szekrény és ajtó a turista jelzéssel ellátott vendég-kártyával lesz majd nyitható. A ház első emeletén 2-4 személyes fürdőszobás lakrészeket alakítottak ki.

A kilátó Kovács Csaba, Vass-Eysen Áron és Szenthe Ágoston – a Nartarchitectsépítésziroda munkatársainak tervei alapján újult meg. Októberben megnyerte a Média Építészeti Díjának "Épület" kategóriáját, és a közönségdíjat is elhozta. Ezen a nemzetközi versenyen sem csak a szakmai zsűri díjára lehet esélyes, de a közönségdíjra is, amelyhez ezen a linken lehet szavazni április 1-jéig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek