A japán tavasz nem a cseresznyefavirágzással kezdődik

  Tudta, hogy Japánban a tavasz előhírnöke nem a cseresznyefa-virágzás, hanem a szilvafák rügyezése? És hogy a dél-balatoni borászatok a mandulafák virágzását is megünneplik? Tavaszváró hagyományok a Balaton déli partján és Japánban.

  Bármily meglepő, Japánban a tavasz előhírnöke nem a cseresznyefavirágzás. A hanami, vagyis a cseresznyefák virágzásának ünnepe már magát a csodálatos tavaszt jelenti, míg a szilvafák rügyezése a szürke hónapok után nagyon várt tavasz közeledtét jelzi.

  Noha idén az enyhe tél miatt már decemberben rügyezni kezdtek a szilvafák, természetes virágzási idejük februárra és márciusra tehető, ízelítőt adva a cseresznyefavirágzás szépségéből és hangulatából. 

  Szilvafavirágzás Japánban
  Galéria: Szilva- és mandulafavirágzás
  Fotó: Japánspecialista

  „Az első pikniket jellemzően a virágba borult szilvafák alatt költik el a japánok – amint a hó elolvadt. Még mielőtt a cseresznyefáknak idejük lenne rügyet bontani, a szilvafák már szinte roskadoznak a virágoktól, így a japánok a parkokban, valamint a templomok és szentélyek környékén a február-márciusi napfényben élvezik a szilvafák ünnepét, vagyis az ume matsurit." – avat be a japán szokásokba Jámbor Aliz, a Japánspecialista szakértője. 

  Mandulafák és borok

  Itthon a szokásosnál kicsit korábban virágzó mandulafák látványában gyönyörködhetünk. Hagyománnyá vált, hogy a dél-balatoni pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását.

  A Pócz Pincészet udvarában is számos mandulafa áll, amelyek virágba borulását minden évben megcsodálják az arra járók. A kerékpárral, autóval vagy gyalog érkező, kikapcsolódni vagy feltöltődni vágyó vendégek számára a balatonlellei Kishegyen lévő Pócz Pincészet ideális helyszínválasztásnak bizonyul a márciusi hosszú hétvégére.

  A tavasz megünneplésére idén március 12-től 15-ig kerül sor, disznótoros borkorcsolyával.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!