Nyílik a túrázók illatos, mérgező virága a Mecsekben

Hogy miért a túrázóké? Mert leginkább ők találkozhatnak a hazánkban védett illatos hunyorral, amelynek minden alkatrésze mérgező.

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) őshazája Délkelet-Európa, ott is főleg sziklás karsztos, bükk- és gyertyánelegyes erdőkben terem. Hazánkban csak a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon találkozhatnak az illatos hunyorral a túrázók. A wikipedia szerint elsőként főleg a zöld, zöldessárga virágjáról ismerhetjük meg, amelynek levelei szórt állásúak, tenyeresen összetettek, épszélűek, fonákán pedig a főerek mentén szőrös. De ez a kép talán jobban segít a beazonosításban.

 

Virágzik a védett illatos hunyor a Mecsekben, Pécs közelébenFotó: Sóki Tamás / MTI

A szakértők a félörökzöldek közé sorolják a növényt, mert levelei képesek átélni a téli hónapokat, és csak akkor veszíti el azokat a növény, amikor tavasszal már újak fejlődnek helyettük. Az illatos hunyor minden része - a többi hunyor társához hasonlóan - mérgező alkaloidot tartalmaz. De nemcsak ezért, hanem annak hazai védettsége és tízezer forintos eszmei értéke miatt sem szabad az erdőkben leszakítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek