Sípálya építés miatt került veszélybe egy világörökségi nemzeti park Bulgáriában

A bolgár Pirin Nemzeti Park hamarosan felkerülhet az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listájára. A nemzeti park legújabb kezelési terve a beépíthető területet a jelenlegi mérték 12,5-szeresére növelné meg, továbbá a nemzeti park mintegy 60 százalékát szolgáltatná ki gazdasági célú fakitermelésnek – derül ki a WWF közleményéből.

A Pirin Nemzeti Park

Fotó: Alexander Ivanov / WWF


A Pirin Nemzeti Park a Pirin hegységben, Bulgária délnyugati részén terül el, megközelítőleg 40 000 hektár területen. Ez egyike Bulgária három nemzeti parkjának, területileg egybeesik két Natura 2000 védettségű területtel is, és egyike Bulgária két UNESCO természeti világörökségi helyszínének.

A nemzeti park jelentős része 2000 méteres tengerszint feletti magasságban, magashegyi területen található. A változatos, mészköves hegyi tájat mintegy hetven gleccsertó és különböző gleccser által alakított formák szabdalják, vízesésekkel, sziklás szirtekkel, barlangokkal. A magas hegycsúcsok és szirtfokok alatt folyók, vízesések, mezők keretezik a tájat, amely a tökéletes balkáni hegyvidék páratlan szépségében gyönyörködtet.

Baikushev fája

Fotó: Alexander Ivanov / WWF



A nemzeti park páratlan szépségű hegyvidéki fenyvesei adnak otthont a Balkán-félsziget talán legidősebb famatuzsálemének, az 1300 éves balkáni páncélfenyőnek (Pinus heldreichii) is, mely a terület felfedezője után a Baikushev fája nevet kapta. Emellett a páratlanul gazdag növény- és állatvilággal rendelkező terület a barnamedve, a szürkefarkas és a zerge otthona, illetve 159 madárfajé is.

A Bansko és Dobrinishte települések közelében már működő síterepeket az UNESCO 2010-ben már kizárta a világörökségi területből. Ahhoz, hogy ezeket a síközpontokat megépítsék, több mint 160 hektárnyi erdőterületet kellett letarolni, köztük 120-300 éves fákkal rendelkező őserdőket is.

"Nemzeti törvényeknek, Európai Uniós természetvédelmi irányleveknek és nemzetközi egyezményeknek kellene szavatolniuk, hogy ne mehessen ismét végbe hasonló, vagy ennél is drámaibb pusztítás, miközben két újabb síközpont épül, egy pedig jelenlegi területét növelné meg. A folyamat engedélyezése egyet jelentene azoknak a világörökségi szabályoknak a megszegésével, amelyek betartására a bolgár kormány felelősséget vállalt. Csupán hetek állnak rendelkezésünkre, hogy megállítsuk az új kezelési terv elfogadását, amely utat engedne az újabb erdőirtással járó építkezéseknek " – magyarázza a helyzetet Vesselina Kavrakova, a WWF Bulgária igazgatója.

Lenyűgöző táj

Fotó: Alexander Ivanov / WWF



A WWF bolgár irodája ezért petíciót indított, amelyben a blogár kormányt sürgeti, hogy mihamarabb tegye meg a szükséges lépéseket a Pirin világörökségi védettségű helyszín védelméért. Ha ön is aláírná, itt teheti meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek