Öt hely, ahol varázslatos a tavasz

Babócsán Európa legnagyobb nárciszmezőjén futhatunk, Hollandiában tulipánok közt bringázhatunk, az olaszországi Spellóban középkori macskaköves utcáin virágszőnyegeket csodálhatunk, Córdobában pedig jázmin- és narancsvirág illattól elbódulva járhatunk udvarról udvarra. Tavaszi virágles 2016.

Egy tökéletesen virágba borult pompás parknál vagy arborétumnál nincs jobb hely arra, hogy végérvényesen átadjuk magunkat a tavasznak. Madárcsicsergés, napsütés és finom virágillat – ha jókor vagyunk jó helyen, életere szóló élmény kerekedhet a tavaszi viráglesből. Mutatjuk a tevékenység legjobb helyszíneit Magyarországtól Japánig.

Babócsa, Magyarország: Nárcisztenger

A déli határ közelében, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik Babócsa. Az 1800 lelkes településen található Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezője. Április végén, május elején "a Basakert fehér bársonyszőnyeggé változik, a csillagszirmú virágok finom illatfelhőbe borítják a környéket. A mindössze néhány napig tartó attrakciót hatalmas figyelem kíséri, tízezernél is több érdeklődő zarándokol el egész Európából Babócsára, hogy részt vegyen ebben a feledhetetlen élményben" – olvasható a község honlapján.

Galéria: Tavaszi virágles 2016Dodo 49 / Indafotó

Minden évben április végén, május elején tartják a Nárcisznapot, amikor futóversenyt és koncerteket is tartanak a tömeges virágzás örömére. Az idei dátum még nem nyilvános, a település honlapját érdemes figyelni friss hírekért.

Lisse, Hollandia: Tulipánmező

A tavaszi időszakban Hollandia leggyönyörűbb látnivalójának Lisse városa ad otthont. Itt található a világ legszebb virágoskertje, a Keukenhof, ahol óriási mennyiségben virítanak a tavaszi hagymás virágok a krókusztól a tulipánokig. Idén március 24. és május 16. között van nyitva a park, a téma pedig Hollandia fénykora és a híres delfti kék porcelán.

Ez a kép már idei a park Facebookjáról, ilyen szépen kibújtak már a tulipánok Galéria: Tavaszi virágles 2016Visit Keukenhof/Facebook

 Talán kevesebben tudják, hogy nem csak a parkra érdemes elég időt szánni (nekünk tavaly egy teljes napra volt szükségünk nagyjából bejárni), de a környék tulipánültetvényeire is. A park bejárata mellett ugyanis kerékpárt bérelhetünk, és végigtekerhetünk a búzatábla méretű pirosan, sárgán, lilán pompázó tulipántáblák mellett.

Japán: Cseresznyevirág

A Japán Meteorológiai Szolgálat március 21-én bejelentette, hogy a szigetországban leggyakoribb, és így viszonyítási alapként szolgáló Jedói cseresznyefa virágot bontott – két nappal korábban, mint 2015-ben –, és ezzel hivatalosan is megkezdődött Japán egyik legnagyobb ünnepe, a Hanami. Ilyenkor japánok milliói lepik el a parkokat és az utcákat, hogy a virágba borult fákat csodálják. A virágzás idején a híradók részletesen beszámolnak róla, hol és mikor fog kipattanni az első bimbó, hányad részben nyíltak már ki a virágok, és mikorra várható az elvirágzásuk – írta közleményében a Japánspecialista utazási iroda.

Galéria: Tavaszi virágles 2016Japánspecialista

Az észak felé vonuló természeti jelenséget idén utoljára Szapporóban lehet majd megcsodálni, a prognózis szerint április 22. és május 2. között. Magyarországon várhatóan körülbelül két hét múlva kezdenek virágba borulni a cseresznyefák – amiben többek között az ELTE Füvészkertben szervezett Sakura ünnepen lehet majd gyönyörködni. Tavaly egyébként pont Tokióban voltunk a virágzáskor, tippjeinket a legjobb virágleső helyekhez itt találják.

Spello, Olaszország: Színpompás virágszőnyeg

A kis umbriai városka, Spello macskaköves utcáit évente egyszer, az éj leple alatt virágszőnyeggel borítják be a lelkes helyi lakosok. Az Infiorate névre hallgató eseményre minden évben a húsvét utáni kilencedik vasárnap kerül sor. Idén május 28-án és 29-én fogják színes és illatos, virágszirmokból készült képek és szőnyegek borítani az utcákat. Minden további tudnivalót itt találnak.

Galéria: Tavaszi virágles 2016nfioratespello.it

 Córdoba, Spanyolország: Muskátliözön

A különleges mecset-katedrális hibridjéről és titokzatos belső udvarairól híres spanyol város, Córdoba legpompásabb és legillatosabb arcát májusban ismerhetjük meg. Több virágos esemény is akad ilyenkor, de a legizgalmasabb a felvirágozott belső udvarok – patiók – versenye. Az első udvarszépségversenyt 1918-ban hirdette meg a córdobai városháza, azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Córdoba száraz, meleg klímája miatt egyébként már a rómaiak is belső udvarokat emeltek, és ez a szokás a mór időkben, majd a további évszázadokban is megmaradt. A belső udvarokat csobogókkal, virágokkal töltötték meg, így tartották hűvösen otthonaikat. Egy idő után a kreatív udvardíszítést az itt lakók többsége olyan művészi szintre emelte, hogy azt kár lett volna nehéz ajtók és vaskapuk mögé rejteni. Így alakult ki az évente megrendezett udvarszépségverseny, amikor végre mindenki láthatja ezeket a csodás jázmin, narancsvirág és megannyi más virág illatában úszó helyeket – írja az Andalucia.com.

Córdoba egyik mesés udvara Fotó: patios.cordoba.com Galéria: Tavaszi virágles 2016patios.cordoba.es

2016-ban május 2. és 15. között több mint ötven udvarba lehet benézni: vannak köztük privát, családi otthonok, vallási épületek és középületek is. A versengő udvarok listáját és térképét itt találják. A látogatás ingyenes, de általában mindenhol kinn van egy kis doboz az adományoknak. Érdemes odafigyelni a nyitva tartásra, általában délelőtt tizenegytől lehet nézelődni, a szieszta idejében, délután kettő és este hat között általában zárva vannak az udvarok. Utána viszont este tízig, sőt, hétvégén akár éjfélig is várják a látogatókat.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Tulipánpiac nyílt a belvárosban - 2016.04.13.
A szervezők arról is mesélnek, hogy milyen az élet egy tulipánfarmon, és hogy hány nap alatt lesz tulipán egy hagymából.
Gyönyörködjön a rózsaszínbe öltözött Füvészkertben! - 2016.04.04.
A gyönyörű természeti jelenséget évek óta megfigyelhetjük az ELTE Füvészkertjében is, ahol idén a japán kultúrát bemutató programokkal várják a látogatókat.
Megnyílt Hollandia tulipánoskertje - 2017.03.26.
A Keukenhof-ban most a tulipánoké a főszerep.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek