Drónokkal forgattak filmet a Galya-kilátóról

A Magyar Természetjáró Szövetség galyatetői fejlesztéseiről forgatott - többek között drónokkal - dokumentumfilmet egy heves megyei filmes csapat. Arra voltak kíváncsiak, hogy építészeti szempontból milyen értéket képvisel a turistacentrum.

A lelkes filmes csapat a térség iránti elkötelezettségük miatt kezdett bele a mátrai forgatásba, ahol egy professzionális nyolc rotoros drónt is bevetettek. Pogonyi Dávid, Pogonyi Csongor és Kakuk Péter eredetileg az Építészeti Filmszelére kerestek témát.

"Mivel mind Heves megyeiek vagyunk, a Mátra szívügyünk. Már korábban is kerestük a kapcsolódási pontokat helyi viszonylatban, de ez az első teljesen önálló filmünk, amit puszta önszorgalomból és lelkesedésből készítettünk" - mondta Kakuk Péter a heol.hu-nak adott interjúban.

 "A drón nagy segítség abban, hogy egyedi formában tudjuk bemutatni az építészeti remekeket, és a nemrég elkészült galyatetői fejlesztés sokakat érdekelt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy építészetileg milyen értéket képvisel a turistacentrum. A kisfilmünkben több érintett szakértő is megszólal, reméljük, sikerül megvalósítani a célunkat – mondta Pogonyi Dávid.

A Média Építészeti Díját is elnyert galyatetői fejlesztésben a természet és az épített környezet kapcsolatát, a múlt értékeit és a mai kor technológiáit ötvöző építészeti megoldásokat akarták megmutatni, mint például a kőalapra épített kilátó megemelt vasbeton szerkezete. "Nem akarok lelőni minden poént, a filmben egy-két meglepetéssel is készülünk" – tette hozzá Dávid.

A Péter hegyesén álló Galya-kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó.

A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdeni. Akinek ez sikerül, a közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek