Zsinagógákra és rabbiházakra épülő zarándokútvonal Észak-Magyarországon

Számos települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat létesített az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Emih), csaknem 460 millió forint uniós forrásból.

A program keretében a gazdag zsidó hagyományokkal rendelkező Tokaj-hegyaljai Mádon és Olaszliszkán turisztikai és kulturális fejlesztés fejeződött be, és több zsidó kulturális hagyatékkal rendelkező hegyaljai települést csatoltak a túraútvonalba - közölte az Emih az MTI-vel csütörtökön.

A kulturális értékteremtési és ismeretterjesztési céllal megvalósult projekt elsősorban a Bodrogkeresztúr-Mád-Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó kulturális örökségi helyszíneket és emlékhelyeket - zsinagógák, rabbiházak, csodarabbik sírjait - mutatja be korszerű, XXI. századi kommunikációs eszközökkel és informatív tartalommal.

A helyszínek nyitva állnak a vallásos, illetve kegyeleti céllal idelátogatók, valamint a kulturálisan nyitott magánszemélyek, iskolai és turistacsoportok számára is. A közlemény szerint a régió "igazi XXI. századi kulturális attrakcióval gazdagodott", amely növeli a térség kulturális vonzerejét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek