Turistaútvonal lesz a szürke marhák régi hajtóútja

A magyar szürke marhák egykori hajtóútja mentén 12 települést érintő, három tematikus turisztikai útvonalat alakítanak ki Hajdú-Biharban.

3,2 milliárd forintot költenek a megyében turisztikai célú fejlesztésekre, amelynek részei a hagyományokra épülő hajtóutak is. A helyi értékeket bemutató programra több Hajdú-Bihar megyei település fogott össze. A három tematikus hajdúutat Debrecen-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás, Hajdúböszörmény-Balmazújváros-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Nádudvar-Püspökladány, és Hajdúböszörmény-Hortobágy-Egyek-Tiszacsege települések érintésével alakítják ki.

Egykor számos csárda, fészer, pihenőhely volt a hajtóutak mentén, ahol most a tervek szerint az ősi népi mesterségeket is befogadó bemutatótereket alakítanak ki, és fejlesztik a kerékpárút-hálózatot is. Hajdúnánás 24 ezer hektáros térsége egykoron vízjárta terület volt, ahol nagy hagyománya volt a legeltetéses állattartásnak. Az önkormányzatnak saját szürkemarhái és bivalyai vannak, és 20 környékbeli gazdával összefogva ismét több száz őshonos állat legel a város határában.

A magyar szürkék egykori - a Kárpát-medencét behálózó, egészen Nürnbergig terjedő - hajtóútját is felidéző november 14-i Oxenwig konferenciához igazítva rendezik meg a város melletti Kendereskertben a behajtási ünnepet, ahol a pásztorok rovásfa-pászítással számolnak majd el a tavasszal a pusztába kihajtott állatokkal - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek