Gazvacsorán és ökocsali büfében ehet a Mecsekben

  Szalonna fesztivál vagy gazvacsora, ökocsali büfé és tulipános kenyér - különleges étkekkel egybekötött gasztro-programokkal várják a túrázókat a Mecseki Zöldút szervezői.

  A hazánk legízletesebb úti célja címét idén 19 pályázó közül a Mecseki Zöldút nyerte el, ahol a hagyománytisztelő, kézműves finomságok különleges programok keretében fedezhetők fel. A fenntartható, vagyis a környezetet nem kihasználó turizmus mellett elkötelezett régió az egészséges táplálkozást és a gyógynövények felhasználását népszerűsíti - olvasható a társaság közleményében.

  Uzsonna sütemények gazokkal és virágokkalTravelo

   A helyi kistermelőktől vegyszer- és adalékanyag-mentes, ízletes portékához juthatunk hozzá. Kóstolhatunk „gazokat", amelyek tulajdonképpen vadon termő gyógyhatású növények, mint a zamatos turbolya, csicsóka, csipkebogyó, a kökény vagy a berkenye. Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, csatni, prósza, málé és porcsinos lecsó. De már csak azért is érdemes kiruccannunk, hogy megismerjük az ólak, kamrák, erdők-mezők mélyén rejlő finomságokat.

  A térségben virágzó falusi turizmus, a „nem-fesztivál" irányú törekvések, egyszerre kevés turistát mozgató öko-programok nyugodt kikapcsolódást, zavartalan feltöltődést ígérnek. Csodálatos természeti környezetben, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén többféle tematikus út várja a turistákat, mint például a Pécs-Mecseki Borút vagy a Mecseki Mézes Körút.

  Rendszeres gasztronómiai eseményeket szerveznek az orfűi Kemencés Udvar és Tájház területén, ahol a Malommúzeumban kenyérsütési bemutatókat tartanak. Kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételek, például tulipános kenyér és lekvár készül. Bodnár Árpád portáján a méhészkedéssel ismerkedhetünk meg, mézet és ecetet kóstolhatunk. Ökocsali büfék, Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások zajlanak Mecsek-szerte. Aztán van itt még római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszer készítő kurzusok.

  Ilyen az ökocsali büfé megrakott asztalaTravelo

   A Mecsek Zöldút Egyesület őszi programjai

  Az aktív pihenést kedvelőket október 27-én és november 26-án a Nyugat-Mecsek legmagasabb pontjának, a Jakab-hegynek a megmászására csábítja a Telihold túra, és ha úgy hozza kedvük, a vendégházban tölthetik az éjszakát. November 7-én Orfű SzalonnaFesztivállal készül a látogatók rohamára, akik egyúttal a barlangászást is kipróbálhatják. Cserekúton a Biobia Portán Gazvacsorát tálalnak mindazoknak, akik olyan növényeket kóstolnának, amelyekről eddig fogalmuk sem volt, hogy ehetők. Ezen kívül az érdeklődők részt vehetnek gaz-cserkelésen - bármit is jelentsen, ez a szervezők szerint csak Cserekúton derül ki. November 8-án a pécsi ASZPIK piacon helyi termelők áruiból válogathatunk, a kuriózum számba menő pécsi lakásétteremben, a Színesgyöngyök Kóstoldájában pedig a hagyományos cigány konyha ételeit kóstolhatjuk meg.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!