Óriás megafonalakú pihenőkkel szerelték fel az erdőt

Multifunkcionális, három méteres átmérőjű, fából készült hangosbeszélőket helyezett el egy művészeti iskola szemináriumi csoportja Észtország egyik erdejében. A hatalmas megafonok a természet hangeffektjeit szólaltatják meg, de a megfáradt turisták is megpihenhetnek belsejében.

Gigantikus méretű, fából készült hangosbeszélőket telepítettek Észtország egyik erdejébe, hogy hallhatóbbá tegyék a természet különleges hangjait. Az ötlet egy évvel ezelőtt egy észt diák, Birgit Õigus elméjéből pattant ki, aki az Észt Művészeti Akadémiára járó évfolyamtársaival együtt egyből három óriás megafont is épített és helyezett el a lett határhoz közeli erdőben. 

Galéria: Óriás megafon alakú pihenőkkel szerelték fel az erdőtFotó: Tőnu Tunnel / RMK

Hannes Praks, az akadémia belsőépítészeti fakultánsát vezető tanár egy, a tervezőkkel készített interjúban azt is elmondta, hogy a három méteres átmérőjű hangosbeszélőket egymástól meghatározott távolságban és szögben kellett elhelyezniük, hogy az összes erdei hangot a lehető leghangosabban és legtisztábban vissza lehessen adni. A zenepavilonná fejlődött három óriás tölcsér így minden irányból érkező, egészen egyedi, komplett térhatású hangeffekteket tud felerősíteni - írja a contemporist.com. 

Galéria: Óriás megafon alakú pihenőkkel szerelték fel az erdőtFotó: Henno Luts / RMK

Az Észt Erdőgazdálkodási Szervezet a kezdetektől fogva partnere a kezdeményezésnek, és nemcsak a vizuális élmény miatt Az installáció ugyanis kiválóan funkcionál az erdei túrázásban megfáradtaknak pihenőhelyként, és stabil menedékként az átmeneti záporok idején is. A projekt alkotói szerint mivel Észtország mintegy 51 százalékát erdős területek alkotják, így a helyiek és sokszor a túrázás kedvéért kifejezetten az észt erdőkbe érkező külföldi turisták számára ez a legjobb alkalom, hogy megismerjék az észt kortárs építészet és a természet békés szimbiózisát, és egyben ki is próbálják az ebben rejlő lehetőségeket. 

Galéria: Óriás megafon alakú pihenőkkel szerelték fel az erdőtFotó: Henno Luts / RMK

Valdur Mikita, a hazájában népszerű, általános jelelmélettel foglalkozó észt szerző több könyvében is arról ír, milyen egyedi, spirituális összefonódása van az erdőnek az észt nép kultúrájával. Szerinte ezek az építészeti alkotások egyszerre képesek megmutatni a természet gazdag hangzását és olykor különleges csendélményét: "Ez tényleg egy olyan hely, ahol igazán elmélyedhetsz a természet hangos könyvében. Még sosem volt ilyen Észtországban."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek