Tanösvény épült a legendás Senki szigetére

A Duna ártéri erdejét, lápos vidékeit bemutató tanösvényt alakítottak ki a Koppánymonostori Szent-Pál szigeten, ahol egykor Jókai Mór Aranyember című regényének filmváltozatát forgatták.

A Monostori Erődtől nyugatra található holtág élővilága egyedülálló, a Duna szabályozása miatt másutt ezek a területek eltűntek. A holtágban több, százévesnél idősebb tölgy található, de megmaradtak a római katonák által telepített vadszőlők és mindig teremnek az egykori grófi gyümölcsös elvadult fái - mondta Magyarics Gábor, a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szigeten védett orchideafajta, téli zsurló, őszi kikerics és tavaszi csillagvirág él. Az állatok között megfigyeltek fekete gólyát, rétis sast, hódot és találkoztak már egy pár aranysakállal is. A hét kilométer hosszú, 10 állomásból álló tanösvényen számozott oszlopok jelzik a megállóhelyeket. A helyszínekhez kapcsolódó látnivalókat a komáromi Tourinform irodában kapható vezetőfüzet tartalmazza. Az élővilág bemutatásán túl a tanösvény megismertet az itt dolgozott vizafogók, aranymosók és bőgőshajósok mesterségével.

A tanösvény átadásához kapcsolódva a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. Komáromban és környékén több túraútvonalat jelölt ki, melyekhez magyar, angol, német és szlovák okostelefonos alkalmazást készített. A városban száz turisztikailag fontos helyszínt POI adatbázisba foglaltak, ezek a pontok a felhasználónál automatikusan megjelennek a különféle térképes alkalmazásokban és keresőkben.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek