30 éves az Aggteleki Nemzeti Parkunk

Harminc éve, 1985-ben nyilvánították nemzeti parkká az Aggteleki-karsztot, a magyar-szlovák határ két oldalán lévő térség tíz évvel később a Világörökség része lett.

Galéria: Harminc éve lett nemzeti park az Aggteleki-karsztFotó: Komka Péter / MTI

 Az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-én alakult meg Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag vidékén, a Gömör-Tornai-karszt hazánkra eső területén. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre - írja oldalán az Aggteleki Nemzeti Park.

Galéria: Harminc éve lett nemzeti park az Aggteleki-karsztFotó: Komka Péter / MTI

 A térség barlangjait és képződményeit rendkívüli formagazdagságuk, komplexitásuk, viszonylagos érintetlenségük és kis területen való koncentrálódásuk kiemelkedő jelentőségűvé teszi. A helyszín legjelentősebb barlangja a határon átnyúló hálózattal rendelkező, sztalagmitokkal és sztalaktitokkal - álló és függő cseppkövekkel - gazdagon díszített Baradla-Domica-barlangrendszer, amely a mérsékelt égöv fontos aktív atakos barlangja.

Az aggteleki- és a szlovák-karszt barlangjainak csaknem egésze még teljes mértékben eredeti természetes állapotában van és megfelelően védett.

Fotó: anp.hu
Különlegessége, a hucul
Jósvafőn található a hucul kisló hazai törzsállománya, a több mint 200 egyedet számláló hucul ménes. A hetvenes évektől Dr. Anghy Csaba, a Fővárosi Állat-és Növénykert igazgatója gyűjtötte össze a még megtalálható tisztavérű hucul lovakat. Később, 1986-ban ez a tíz kancából álló gyűjtemény került az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz. Az összegyűjtött állományra és több külföldről vásárolt tisztavérű egyedre támaszkodva indult el újra a fajta hazai tenyésztése, amely napjainkban is tart. A program nemcsak a génmegőrzést, de fontos természetvédelmi területkezelési feladatok ellátását is szolgálja. Ezzel a Magyarország területén hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy fogattal lovastúrák keretén belül is bejárhatók a nemzeti park egye területei. (Bővebben a hucul ménesről itt olvashat.)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek