A Mont Blanc népszerű sétaútján vitatkoznak az olaszok és franciák

Matteo Renzi miniszterelnök beavatkozását kérte Valle d'Aosta olasz tartomány kormányzója, miután Chamonix francia alpesi üdülőváros polgármestere biztonsági aggályokra hivatkozva lezárt egy népszerű sétautat az Alpok és egyben Nyugat-Európa legmagasabb hegyén, a Mont Blanc-on, egy olyan helyen, ahol nem tudni, hol húzódik a határ.

Az olasz fél szerint a franciák olasz területen helyezték el a kaput, amely megakadályozza az eljutást az Óriás gleccsere nevű, sok látogatót csalogató jégmezőre az olasz oldalon újonnan létesült drótkötélpálya végállomásától.

Mer de Glace a Mont Blanc legnagyobb gleccsereFotó: L. Toshio Kishiyama / Europress / getty

 A szokatlanul meleg nyár és a felvonó átadása nyomán az elmúlt hónapokban felszökött a térségbe látogató turisták száma, és mindkét ország illetékesei aggódni kezdtek, hogy rosszul felszerelt és tapasztalatlan emberek, köztük gyermekek sokasága keresi fel a gleccsert, amelyen több száz méter mély üregek és szakadékok is előfordulnak.

Olasz részről megelégedtek a figyelmeztető táblák kihelyezésével, Chamonix polgármestere azonban sorompót állíttatott fel a hegyen, ahol nincs kijelölve a pontos határ. Az olaszok azt állítják, hogy az útzárt olasz területen létesítették, és kijelölt határ hiányában ezt a franciák sem tudják bizonyossággal cáfolni, és a két fél helyrajzi nyilvántartásai nem egyeznek. Az olaszországi Courmayeur polgármestere szerint az útzár akadályozza az üzleti tevékenységet a térségben, ezért a sorompót le kell szerelni. A viszály megoldhatatlannak tűnik, ezért Augusto Rollandin, az észak-olaszországi tartomány kormányzója a határvita "magas szinten" történő rendezését kérte a kormányfőtől szerdai levelében.

A határvonalat egy 1860-as egyezmény írja körül, eszerint egy vízválasztó tekintendő a határnak, a nyomvonal azonban nincs pontosan kijelölve - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek