Ne induljon el csak úgy szerelmes bikákat hallgatni, veszélyes lehet

Éjszakai szarvasbőgés-túrákat szervez a Pilisi Parkerdő Zrt. A természetes "hangversenyt" ajánlott szakemberek vezetésével meghallgatni, ne induljon el csak úgy az éjszakai erdőbe!

A szarvasbőgéssel a rendszeresen túrázó emberek is csak ritkán találkoznak, ami természetes, hiszen a gímszarvas bikák alapvetően a szaporulat fenntartása és nem a közönségük elkápráztatása miatt adnak évről-évre lenyűgöző koncertet.

Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei ezért szervezett túrák keretében biztosítják a gímszarvasok nászi énekének hallgatását.

 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kér minden érdeklődőt, hogy a vezetett túrákon, és ne egyéni szervezésű éjszakai kirándulásokon hallgassák a szarvasbőgést.

Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. A Parkerdő túráiról a további részletek itt olvashatók. Érdemes minél előbb jelentkezni, tavaly szinte órák alatt beteltek a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett szarvasbőgés-túrák korlátozott férőhelyei.

Ezen túl, a Budakeszi Vadasparkban idén is folytatódnak a nagy sikerű Éjszakai kalandtúrák, melyeken nemcsak a bőgő szarvasbikák hangjával, hanem az éjszakai erdővel és összes lakójával megismerkedhetnek. 2015 októberében 19:00-21:00 között minden pénteken indítanak éjszakai szakvezetést.

Előzetes regisztráció után, maximum 2X50 fős csoportot tudnak fogadni, akik szakvezetők kíséretével zárás után, sötétben mennek be a vadasparkba, ahol az állatok kifutóinál meg-megállva a vezető elmondja az érdekességeket az állatokról, és éjszakai viselkedésüket is meg lehet nézni. A program kb. 2 órás, a felnőtt jegy 1300, a gyerek jegy 650 Ft. Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek