Strand helyett: a legjobb aktív programok a Balatonnál

Nem szeret egész nap pihenni, és hamar megunja a strandolást? Nézzen cseppköveket 70 méterrel a felszín alatt, tekerjen fel a Balaton-felvidék meredek dombjaira, vagy másszon falra egy kalandparkban! A cikkben szereplő programok az örökmozgó turistákat is kihívások elé állíthatják.

A tökéletes nyaralás mindenkinek mást jelent, de a legtöbben akkor érzik teljesnek a kikapcsolódást, ha a kiruccanást összekötik a túrázással és a sportolással - akkor is, ha csak egy hosszú hétvégéről van szó. Ha szereti az aktív kikapcsolódást, a nyár vége és az ősz a legjobb időszak a Balatonnál. Nincs már tömeg, kellemes az idő, és a család sem ragaszkodik ahhoz, hogy minden időt a vízparton töltsenek. Még véletlenül se felejtse otthon a túrabakancsot!

70 méterrel a felszín alatt: Csodabogyós-barlang

Tudjuk, hogy ez egy kicsit extrém, de van, aki azzal vezeti le a munkahelyi stresszt, hogy órákig a föld alatt kúszik-mászik, hogy próbára tegye a fizikai erejét. Egy barlangtúra életre szóló élmény, a kitartás jutalmaként hihetetlen természeti csodákat láthatunk.

Ezért a látványért megéri kúszni a föld alatt
Galéria: Balatoni aktív programok
Fotó: Sinka Gábor / Csodabogyós Barlang

A balatonedericsi Csodabogyós-barlangot 1990-ben fedezték fel, és 2006 óta látogatható. A nevét a bejáratnál levő szúrós, örökzöld cserjéről kapta, járatai tektonikus mozgások során jöttek létre. Az ország hetedik és a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja, 6 km hosszú és 136 méter mély - legalábbis az eddigi feltárások alapján. A számok ne ijesszenek el senkit, az amatőrök által is teljesíthető barlangtúrák csak egy rövidebb szakaszt érintenek. Biztonságosan kiépített barlangról van szó, ahol felkészült, tapasztalt vezetőkkel vághat neki a nagy kalandnak.

Kétféle túra közül választhat, ha bevállalja a föld alatti testmozgást. A 400 méteres szakaszt bejáró alaptúra 1,5-2 óra hosszú, az extrém túra pedig 4 órás és kb. 900 méteres szakaszt érint. Ha nincs jó formában fizikailag, inkább maradjon az alaptúránál.

Összesen 70 méter mélyre fog ereszkedni, a nehezebb útszakaszokon kötelek, létrák segítik az előrejutást. Készüljön fel, hogy lesznek részek, ahol négykézláb és hason csúszva fog csak haladni. De megéri, hiszen olyan képződményeket láthat, amelyeket a turisták előtt nyitva álló barlangokban nem. Az egyik legszebb rész, a Függőkert például tele van cseppkövekkel.

A hőmérséklet évszaktól függetlenül 9,5 Celsius fok, a relatív páratartalom pedig 100%, és vízcsepegés, sáros szakaszok is lesznek útközben. Ha ezek után még mindig úgy dönt, hogy szeretne kilépni a komfortzónájából, a barlang honlapján foglalhat időpontot. A bejáratot egyébként csak gyalogosan lehet megközelíteni - a kaland részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében kell megtenni a bázistól a barlangig.

Élet a bringakörúton túl

A Balaton körbetekerése szinte már mindenkinek ki van pipálva, de a tó és a környéke ennél sokkal több izgalmat kínál a bringásoknak. Számos olyan út van még, ami ugyan nem mentes az autóforgalomtól, de kerékpárral is élvezhető, és még kihívásokat is tartogat. Ilyen pl. a "Káli-medence főútjaként" is emlegetett, Zánkát Tapolcával összekötő út, amin végigtekerve az ember biztosan elfárad, de legalább Provence-ban érzi magát.

A Balatoni Bringakörúton kívül számos kisforgalmú úton és túraútvonalon lehet tekerni
Galéria: Balatoni aktív programok
Fotó: noj. / Indafotó

A nemrég felújított 33 km hosszú Panoráma kerékpárút különféle nehézségű terepen halad, és közvetlenül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz. Zánkafürdő, Dörgicse, Balatonakali, Mencshely, Halom-hegyi Kilátó, Balatonhenye, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Tagyon és Hegyestű érintésével járja körbe a Balaton-felvidék egy részét. Ezt csak gyakorlott és 12 éven felüli bringázóknak ajánlják, mert a településeket összekötő kis forgalmú utak többnyire jó minőségűek, de vannak meredek és kanyargós részek, és az erdőkben, mezőkön és a szőlők között vezető utak egyes szakaszain számítani kell arra, hogy a vízátfolyások és a munkagépek besüppedései miatt az út vizes, bakhátas. Érdemes beszerezni egy térképet is, mert a bringások visszajelzései alapján nem mindig egyértelműek az útjelző táblák.

Aki a kevésbé felkapott vidékeken akar tekerni, Balatonföldvár térségében egy több mint 200 km hosszú bringás túraútvonalat talál, és gyönyörködhet a Balatonhoz közeli Kötcse, Szólád, Teleki szépségeiben. Ha kicsikkel indulunk útnak, és ragaszkodunk a kiépített bringaúthoz, a Kis-Balatonnál, valamint a Keszthely és Hévíz között kiépült kerékpárutak is változatosságot jelenthetnek.

Szerencsére egyre több bringás szerviz és pihenőhely van a Balatonnál. A kedvencünk a Kerék Bár Köveskálon, ahol a hely háziasszonya, Zsuzsa várja a kimerült bicikliseket szendvicsekkel, házi szörpökkel és levesekkel. A Balatonfüred és Csopak közötti Guruljon az élet-ben pedig goás-zenes hangulatban lehet kipihenni a fáradalmakat. (A helyek őszi nyitva tartásáról érdemes előre információt szerezni.)

A balatoni bringautakról itt talál részletes térképet!

Tavak a hegytetőn, remetelakások a sziklában

A Balaton-felvidék a túrázók paradicsoma a különleges geológiai képződményeknek, a várromoknak és a mesés panorámának köszönhetően. A Balaton-felvidék nyugati térségét, (Tihanyi-félsziget, Pécselyi-medence és Dörgicse környéke) imádni fogja, ha szerette a földrajzot. A Tihanyi-félszigeten a Belső-tó, a barátlakások vulkáni kőzetből képződött sziklafala, a „gejzírmező", Dörgicse közelében a vadregényes szurdokvölgy külön is megérnek egy túrát.

Keletebbre a Káli-medence képződményeit, a Hegyestűt és a Kőtengert kötelező megnézni, de aki nem szeret túl sok kirándulóval találkozni, sétáljon át Köveskálról Kapolcsra a Fekete-hegy apró tavai között. A félúton található zsákfalu, Balatonhenye mindenkit elvarázsol, sokan már eleve ide tervezik a következő évi kiruccanást.

A Káli-medencében rengeteg túraútvonalat követhet
Galéria: Balatoni aktív programok
Forrás: Travelo

A Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztései hatására újra könnyen elérhetők a kissé feledésbe merült, kivételes természeti értékekkel rendelkező térség látnivalói. Az Ingói berek felújított kilátójából az egybefüggő nádas vízi világát lehet megfigyelni - igaz, csak engedéllyel és kísérővel, mert szigorúan védett természetvédelmi területről van szó. A Kányavári szigeten faszerkezetű kilátó és fedett kerékpártároló épült, családi és mozgássérült parkolóhelyeket, játszótereket alakítottak ki.

Ha a déli parton van a bázisunk, érdemes felfedezni az egykor mocsaras vidék törökkori várainak romjait. Balatonföldvár közelében, Kerekiben található például Fejérkő vára, amiből egy emelet, és egy 10 méteres saroktorony romjai maradtak meg. A 14. században épült vár sokszor cserélt gazdát a történelem során, 1540-ben a magyar sereg fel is robbantotta, nehogy török kézre kerüljön. Ez nem jött be, a törökök ugyanis újjáépítették - maguknak. A hódoltság megszűnése után a helyiek széthordták, és más épületekhez használták fel a köveit.

Kalandok a fák felett

Néha azonban mégsem könnyű olyan aktív kikapcsolódást találni, ami a család vagy a társaság minden tagjának megfelel. Ilyenkor a Balatonnál is gombamód szaporodó kalandparkok lehetnek a közös nevezők, ezekben ugyanis mindenki megtalálja a korának, fizikai képességeinek és a vérmérsékletének megfelelő pályákat.

A kalandparkokban mindenki megtalálja a neki megfelelő programot
Galéria: Balatoni aktív programok
Fotó: Zamárdi Kalandpark/Facebook

A Zamárdi kalandparkban vannak olyan extrém pályák, ahol a látogatók adrenalinszintje komolyan megugrik, de aztán mindenki szuperhősnek érzi magát, amikor végül teljesíti a kihívást. A Balatonfűzfői Serpa Kalandparkon bobozni is lehet, különböző sebességgel, a Csopakhoz közeli Balaton Élményparkban pedig falra is mászhat, ha elég erős hozzá.

Persze lehet, hogy százszor is megbánja, hogy a parti borozgatás és strandolás helyett különféle akadálypályákon és mászófalakon küzd, de a végén a sikerélmény mindenért kárpótolni fogja. Még az izomlázért is.

Ha pedig a Balaton még kevésbé ismert arcára, sőt, annak elvarázsolt helyeire is kíváncsi, olvassa el nálunk, hol találja ezeket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek