Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra

Már túl vannak a gyertyafényes vacsorákon, a hajókázáson, és lassan az egész Balaton-partot betéve ismerik? Ha kezdenek kifogyni a nyári randiötletekből, fedezzék fel a környező falvak nyújtotta programlehetőségeket is, mert a falusi turizmus csak most kezd igazán menő lenni.

Minden pár történetében elérkezik az a pont, amikor már annyi közös élményen vannak túl, hogy el kell kezdeni agyalni azon, mivel töltsék a következő hétvégét, ha nem szeretnének unatkozni. Ha kis költségvetésből szeretnének minél tartalmasabb programot kihozni a Balaton környékén, a falusi turistáskodást önöknek találták ki!

Viszi csacsifarm

Mindketten szeretik az állatokat, ezért már végigjárták az összes nagy hazai állatkertet és nincs ötletük, hogy hol lehet részük hasonló élményben? Irány a Somogyi-dombság, és Visz! Itt található ugyanis az ország egyetlen csacsifarmja, ahol a legkülönbözőbb programokkal várják az állatbarátokat.

A viszi csacsifarmGaléria: Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra(Fotó: Csacsifarm)

A viszi csacsifarm egy 200 négyzetméteres természetvédelmi területen fekszik, ahol annak idején a nyúlszigeti apácák birtoka állt, így az állatok szeretete szinte automatikusan öröklődött át a területre. A parkban minden nap reggel nyolctól sötétedésig lehet élvezni a csacsik társaságát. Itt magától értetődő, hogy meg lehet simogatni a csacsikat, sőt, akár még az etetésben és a fürdetésben is részt vehetünk. Lehet szamárkocsizni is, de a legromantikusabb programnak mégiscsak a hegytetőre vezető kétórás erdei szamártúra ígérkezik, ahol egy hangulatos grill-partival zárhatják a napot. Ha kedvet kaptak egy kis szamaragoláshoz, a csacsifarmról ide kattintva találnak további részleteket.

Festői Vasi Hegyhát-Rábamente
A vidéki kis falvakban, kedves vendéglátók várják a csendet és falusi romantikát kedvelőket. A tájházak, haranglábak, szőlőhegyi présházak felfedezése mellett ismerje meg a Batthyány-család történetét Körmenden, fedezze fel Vasvár kincseit. A dombtetőkön található aprócska Árpád-kori templomok meghitt hangulatot árasztanak, mellőlük csodás kilátás nyílik a környékre.

Misefai Parasztolimpia

A Zala megyei Misefán már több mint tíz éve rendezik meg a Parasztolimpiát, ahol a közép-zalai faluk mérik össze tudásukat. A nyolc fős csapatok vetélkedője nem csak látványos attrakciónak számít, de nagyon vicces is, ezért főleg azoknak a pároknak ajánljuk, akik nem ragaszkodnak minden randin a romantikus programokhoz, hanem szeretik néha lazábbra venni az együtt töltött időt.

A misefai arborétumGaléria: Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra(Fotó: Misefa)

A verseny egyébként felér egy néprajzi utazással is, a versenyszámok ugyanis jellemzően a régi paraszti kultúrához kötődnek. A csapatoknak elsősorban olyan mezőgazdasági munkákhoz fűződő feladatokat kell végrehajtaniuk, mint a favágás vagy a szénahordás, de a furcsa nevű „asszonytalicskáztatás" is szerepel a palettán. Ha tehát szeretnének igazán jól mulatni, vegyék célba Misefát augusztus elsején! A Parasztolimpiáról itt találnak további infókat.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Szintén az állatbarátoknak kedvez Kápolnapuszta, Magyarország legnagyobb bivalypopulációjával. A bivalyrezervátumon egy másfél kilométeres interaktív tanösvény vezet keresztül, ahol mindent megtudhatunk az őshonos magyar bivalyokról, de a szürke marhákról, és a Kis-Balaton teljes élővilágáról is, melyen ráadásul egy kedves kis puli, Morzsa vezet keresztül. Másszanak fel a kilátóba és kémleljenek végig a tájon, ha igazán szépet szeretnének látni! Ha pedig inkább maradnának a cuki állatok közelében, az állatsimogatóban a helyük. Innen nagyon nehéz lesz elszabadulni. Megjött a kedve az őshonos állatokhoz? Kattintson ide a további információkért!

A kápolnapusztai bivalyrezervátumGaléria: Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra(Fotó: Bivalyrezervátum Kápolnapuszta)

Szennai skanzen

Ha szívesen bolyonganak az ősi magyar építészet emlékei között, Szennát önöknek találták ki! A település mindössze nyolc kilométerre fekszik Kaposvártól, mégis olyan, mintha egy valódi időgép repítene minket ide, annyira más az itteni világ.

A szennai skanzenGaléria: Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra(Fotó: Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény)

Az épületeket a '70-es években telepítették át ide az eredeti helyükről, törekedve arra, hogy eredeti állapotukban tudják megőrizni az építőanyagokat és a berendezési tárgyakat. A kész skanzen a 19. század közepétől a 20. század első feléig terjedő időszak népművészeti értékeit mutatja be. Nyáron ráadásul fel is turbózzák a parasztházakat: párakapukkal és különböző vizes népi játékokkal igyekeznek elűzni a kánikulát, sőt, a helyiek még azt is elárulják, milyen hűsítőket készítettek egykor az asszonyok a forró nyári napokon. Ha kíváncsi a további részletekre, kattintson ide.

Somogyvámosi búcsú

Ha szívesen ötvöznék a magyar emlékek felfedezését egy új kultúra megismerésével, látogassanak el július 17. és 19. között Somogyvámosra. Itt rendezik meg ugyanis immár húsz éve a híres Krisna-völgyi Búcsút, ahová az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek megcsodálni Európa egyik legrégebbi és legnagyobb ökofaluját.

A Krisna-völgyGaléria: Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra(Fotó: Krisna-völgy New Vraja-dhama)

A 275 hektáras Krisna-völgy egy teljes mértékig önfenntartó település, melyet a '90-es években hoztak létre azzal a céllal, hogy megismertessék hazánkkal az indiai kultúrát. Évente 30 ezer turista, zarándok és tudós látogat el ide, hogy közelebbről tanulmányozhassa a vaisnava emlékeket felelevenítő templomot, a tradicionális vegetáriánus életmódot és a híres krisna-völgyi tehenészetet.

A falu egész nyáron nyitva áll a látogatók előtt, de a legkedveltebb hétvégének minden évben a búcsú számít, ilyenkor ugyanis rengeteg különleges programot szerveznek a látogatóknak. A húsz éves évforduló alkalmából idén előszőr egy szalmából készült kalandpark is felépül, és új külsőt kap a templom különleges szentélye is. A búcsúról itt talál további információkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek