Már sohasem ereszkedhetünk le a világ legnagyobb barlangjába?

  Már sohasem ereszkedhetünk le a világ legnagyobb barlangjába?

   Vietnám úgy döntött, hogy nem építi fel a tervezett felvonót a Hang Son Doong barlangban, hanem legalább 2030-ig megőrzi azt eredeti állapotában – írja a Telegraph.

  EreszkedésFotó: Carsten Peter / Europress / Getty

   A világ legnagyobb barlangjaként ismert Hang Son Doongot 1991-ben fedezték fel a Phong Nha-Ke Bang barlangrendszerben, 150 méterrel a föld alatt. A barlang a legszélesebb részén akkora, hogy akár egy Boeing 747-es is kényelmesen elférne benne.

  A barlang 2013 óta áll nyitva a barlangászok előtt, de eddig még csak kevesek tudták megszerezni az ehhez szükséges engedélyt. Azok viszont, akik már lejutottak a mélybe, valódi földalatti esőerdőt, folyókat és tavat, de még 350 millió éves korallmaradványokat is találtak odalent.

  Keveseknek adatik meg ez az élményFotó: Carsten Peter / Europress / Getty

   A 300 barlangból álló barlangrendszer 2003 óta a Világörökség része, ezért nagy port kavart, amikor tavaly októberben nyilvánosságra kerültek azok a tervek, melyek szerint a Hang Son Doongban egy 11 kilométeres felvonót építenének a turisták számára. Miután világossá vált, hogy a kezdeményezést maguk a turisták is problémásnak látják, a polgármester úgy döntött, hogy visszautasítja a tervek elfogadását és a turistaforgalmat továbbra is arra az öt kilométeres szakaszra korlátozza, amely eddig is látogatható volt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!