Vulkánnapot tartanak Ipolytarnócon

A Miocén Parkban egy vulkánkitörés betemetett emlékeit láthatjuk, de egy miniatűr vulkán kitörését is megnézhetjük, ha a pénteki napot az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen töltjük.

A programot az Európai Geoparkok Hetéhez csatlakozva szervezik Ipolytarnócon, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportja segítségével nemcsak izgalmas kérdésekre kaphatnak válaszokat az érdeklődők, de egy miniatűr vulkánt is működésbe hozhatnak.

Emellett filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések is részei a programnak, de a látogatók a geopark különleges geológiai értékeivel is megismerkedhetnek. A fák lombjai között 8-10 méter magasan vezető lombsétányt öt éve alakították ki, ahol a sétány alsóbb részén a gyerekek heveder nélkül közlekedhetnek.

Fotó: Ősmaradványok.hu

 A Miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg - olvasható az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatkozó oldalán, amelynek természetvédelmi területe a régmúlt emlékeit, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket őriz.

Ipolytarnócon egy új kiállítás is nyílik, június 11-től Tahin Gyula fotóművész Föld rajzok 1 című tárlata is megnyílik a Látogatóközpontban. A váci műtárgyfotós az utóbbi években szívesen fényképezi a természetet, most a növényeket, madarakat, az utazásai során megörökített tájakat rögzítő képeit mutatják be július 19-ig. A megkezdett utazás szeptemberben folytatódik egy második kiállítás formájában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek